Dersom smittetrenden vi har nå fortsetter er det bekymringsfullt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Erik Edland / TV 2
Dersom smittetrenden vi har nå fortsetter er det bekymringsfullt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Erik Edland / TV 2

Nakstad om smittetrend: – Bekymringsfullt

Økende smittetall og flere innleggelser bekymrer. Fredag holder regjeringen pressekonferanse.

Denne uken er det blitt satt stadig nye smitterekorder her i landet, med over 2.000 nye smittede hver dag.

Den økende smitten bekymrer regjeringen.

Fredag klokken 11 holder derfor justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det er ennå ikke kjent hva regjeringen vil legge fram her, men tidligere i uken uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2 at bruken av koronasertifikat i Norge vil være klart i løpet av noen dager.

– Bekymringsfull smittetrend

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til TV 2 fredag morgen at smittetrenden vi har nå er bekymringsfull om den fortsetter.

– Akkurat nå er situasjonen håndterbar og vi klarer å gi gode helsetjenester. Men om denne smittetrenden fortsetter, er det bekymringsfullt. Jo lenger dette varer, jo mer krevende er det, og jo mer slitne blir helsepersonell.

– Derfor jobber vi nå hardt med å få kontroll på denne pandemien, få ned smittetallene og få innleggelsene også til å gå ned, for da kan vi leve mer normalt gjennom vintersesongen, sier Nakstad.

– En veldig presset situasjon

Fredag ble det registrert 2426 nye koronasmittede personer i Norge, noe som er 126 under den nye smitterekorden som ble satt onsdag.

Torsdag var 218 koronapasienter innlagt på sykehus.

58 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 36 på respirator.

Sykehusansatte roper varsku på grunn av sprengt kapasitet på sykehusene og personell som er utmattet.

– Det er en veldig presset situasjon på mange sykehus nå. Pandemien har pågått i ett og et halvt år, og det sliter på personellet. Det er også mindre tilgang på vikarer fra Sverige, så det er mye som er problematisk, sier Nakstad.

Smittetallet, eller R-tallet, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, ligger nå på 1,3, ifølge FHI.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, er også til stede på pressekonferansen.

Saken oppdateres!