SMITTSOM: Den nye omikron-varianten er smittsom, og trolig vil den dominere i løpet av sommeren, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
SMITTSOM: Den nye omikron-varianten er smittsom, og trolig vil den dominere i løpet av sommeren, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Nakstad: Ny omikron-variant kan dominere i løpet av sommeren

Den nye omikron-varianten BA.5 vil trolig utgjøre flertallet av påviste tilfeller i Norge når sommerferien er over, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Siden den første omikron-varianten ble oppdaget i Norge og resten verden for et halvt år siden, har den mutert til fem ulike varianter.

BA.5 er svært smittsom og sprer seg i en rekke land nå.

Onsdag sa Danmarks helseminister at varianten kommer til å dominere i landet i løpet av sommeren.

– Kan være begynnelsen

Det samme vil trolig skje i Norge.

– Jeg tror BA. 5 vil utgjøre flertallet av påviste tilfeller i Norge når sommerferien er over, sier assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad til TV 2.

I FHI sin ferske ukesrapport onsdag skriver de at det som forventet er påvist noen flere tilfeller av av omikron BA.5-virus i Norge seneste tid.

– De første funnene av BA.4-virus i Norge ble gjort i forrige uke. Dette kan være begynnelsen på at BA.4 og BA.5 overtar for BA.2, slik en ser i en del andre europeiske land, skriver FHI i rapporten.

Begge variantene er satt på listen av over bekymringsvarianter av det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

I en rapport fra byrået i mai anslår de antallet tilfeller av BA. 4 og BA. 5 samlet «vil øke betydelig i EU og EØS i løpet av de kommende ukene og månedene».

Nye varianter før jul

– Vi ser det tok tre måneder før varianten dominerte i Sør-Afrika. Også i Portugal og Spania er det nå tegn til at den er på full frammarsj, sier Nakstad.

– Det betyr ikke det samme som at vi nødvendigvis vil få en stor smittebølge nå, men av dem som blir smittet med covid-19 nå, er det stadig flere som får BA. 5-varianten og ikke BA.2, som har dominert så langt i år, sier Nakstad.

Både BA.4 og BA.5 har det samme piggproteinet som gir økt smittsomhet. Foreløpig er det vanskelig å si om man blir mer syk av BA.5 enn BA.4, sier den assisterende helsedirektøren.

– Det som har størst betydning, er hvor lang tid det har gått siden man ble vaksinert og hadde covid-19 sist, sier han.

Ifølge ECDC forventes det ikke at variant nummer fire og fem er mer alvorlig enn de tidligere variantene.

– Men som i tidligere smittebølger, hvis antallet tilfeller av covid-19 øker kraftig, vil det sannsynligvis føre til økte sykehus- og intensivavdelinger, skriver byrået.

Virus endrer seg hele tiden. Siden omikron-varianten oppsto, er det ikke så rart at det har endret seg så mange ganger fordi mange i verden har vært smittet, sier Nakstad.

– Det kan godt være at vi før jul vil ha BA. 6 eller BA.7-variant som sprer seg i Norge, sier han.

Tendens til flere innlagte

Ifølge ECDC er det foreløpig ingen tegn på at sykdomsbildet med BA.4 eller BA.5 er annerledes enn ved andre omikron-varianter. Det samme sier den assisterende helsedirektøren.

– Vi er usikre på om de sykdomsfremkallende egenskapene har endret seg, men ser en tendens til flere innleggelser i noen land. Dette kan både skyldes egenskaper ved den nye varianten, og det faktum at det har gått lang tid siden vaksinasjon blant dem som smittes, sier Nakstad.

Som følge av nedskaleringen av testkapasiteten i Norge, har helsemyndighetene mindre oversikt enn tidligere over hvilke varianter som sirkulerer i Norge. Det internasjonale overvåkningssystemet er også nedskalert.

– Likevel ser vi at andelen av analyserte prøver øker for BA. 5 i Europa. Hvordan dette vil utvikle seg utover høsten, vet vi ikke. Men i Norge har vi mange hurtigtester tilgjengelig og kan følge situasjonen godt hvis det blir nødvendig, viser Nakstad.