DRYSS: Et tynt lag med snø på parkerte biler i Oslo etter et lett snøfall i november. Foto: Jon Eeg/NTB
DRYSS: Et tynt lag med snø på parkerte biler i Oslo etter et lett snøfall i november. Foto: Jon Eeg/NTB
Klar melding for store deler av Norge:

Nå kommer snøen

Som om måneden på kalenderen ikke var et tydelig nok tegn på årstiden, følger været nå etter: Snøbyger er varslet i store deler av landet.

Store deler av landet kan vente seg et hvitt dekke i dagene som kommer.

– Snøbyger venter oss fremover på Vestlandet nord for Nordfjord, og helt opp til Nordkapp, sier vakthavende meteorolog Olav Erikstad ved StormGeo til TV 2.

Mandag morgen har Meteorologisk institutt sendt ut en rekke varsler om snø og glatte veier. I Trøndelag og Møre og Romsdal er det snakk om farevarsel om snø, mens det i ytre strøk av Vestland advares om glatte veier som følge av at regn vil fryse på bakken.

– Overraskelsesmomentet er litt borte med de glatte veiene. Det er ingen unormal situasjon det vi har nå, sier meteorolog Erikstad.

Starter som regn: – Blir til snø

For mange steder i landet er det derimot snøen som nå gjør desemberværet komplett:

– Nedbøren startet som regn og sludd på kysten, men blir til snø i løpet av tirsdag, sier Erikstad. I indre og høyereliggende strøk regner de med at det blir snø allerede mandag.

– Noen reiser vil kunne få lengre reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier, skriver meteorologisk institutt i sine farevarsler for Trøndelag og Møre og Romsdal.

Enda lengre nord, i Nordland og Troms, er det sendt ut farevarsel om snøfokk, og bilister blir bedt om å kjøre etter forholdene.

– Det er kaldt i fjellene, og litt mildere ut på kysten. Litt rim og den typen ting gir noen vanskelige kjøreforhold. Men det er ikke noe i situasjonen nå som tilsier at det vil bli noe verre, sier meteorolog Erikstad i StormGeo.

HVITT: Snø på Trondheim Torg i dette illustrasjonsbildet fra februar 2021. Foto: Gorm Kallestad/NTB
HVITT: Snø på Trondheim Torg i dette illustrasjonsbildet fra februar 2021. Foto: Gorm Kallestad/NTB

På Østlandet og sør på Vestlandet får man en annen værtype. Den preges av roligere vær og en del skyer, men nesten ikke noe nedbør. Det blir kaldt og tørt, sier meteorologen.

– Jeg regner med at det holder seg omtrent sånn som det har vært nå, og kanskje litt kaldere. Der det blir så kaldt som ned mot minus 25, vil temperaturen være avhengig av skydekke. Litt feil beregning av skydekke kan ha store utslag på temperaturen, sier Erikstad.

Spesielt fenomen: – Uforutsigbart

Det som skaper nedbøren i Nord-Norge tirsdag, er et fenomen meteorologen beskriver som noe spesielt.

– Det skyldes et såkalt polart lavtrykk. De er kjent for å være uforutsigbare, sier Olav Erikstad.

Slike lavtrykk er mindre enn normale, og beveger seg i andre baner enn hva man er vant til å se på værkartet.

PÅ JOBB: En brøytebil i Nittedal i januar i år. Slike snømengder har ikke falt på Østlandet enda denne sesongen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
PÅ JOBB: En brøytebil i Nittedal i januar i år. Slike snømengder har ikke falt på Østlandet enda denne sesongen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

– Et lavtrykk som er veldig lite blir kanskje bare målt to-tre steder, og er derfor uforutsigbare, sier han.

Vanligvis går lavtrykk nord-østover, ofte fra Island eller England. Polare lavtrykk går derimot fra nord, og sørover langs kysten av Troms.

– Det er en teori som går på at årsaken må være at et større lavtrykk har bevegd seg opp dit fra før, og lagt igjen det vi kaller en front, med varmluft i høyden. Det er trolig det som har skjedd, sier meteorologen.

Mer innhold fra TV 2