Moren til Utøya-offer: – Saken har handlet mye om psykiatri

Moren til Håvard Vederhus, lederen i Oslo AUF som ble drept på Utøya, fortalte om sorgen og hvordan livet har endret seg for familien i tiden etterpå.

Kirsten Vesterhus og ektemannen Alf unnslapp selv bomben i regjeringskvartalet med bare få minutter. På vei hjem fikk de høre om hva som hadde skjedd, og snart ringte også sønnen fra Utøya. Det er skyting.

– Han er fortvilet. Han gråter. Sier han har løpt ned til vannet og at de gjemmer seg der, sa Vesterhus.

Familien gjorde alt de kunne for å skaffe hjelp, og ringte nødnummeret igjen og igjen. Det var som om de var i kampmodus, minnes hun.

– Det var ingen som forsto dette, hvor alvorlig det var. Svarene virket helt på tur, fortalte hun.

Hun fortalte retten om den siste SMS-en fra sønnen like over klokken 18. Etter det var det ingen meldinger, og moren begynte å frykte det verste. Etter en uke kom den endelige bekreftelsen på at han var identifisert.

I tiden etterpå har hun vært plaget av tanker om de kunne gjort noe annerledes. Kunne de bedt sønnen legge på svøm? Var det ikke uheldig at så mange ungdommer var samlet sammen? Det har vært en sorgfull og tung tid for hele familien, fortalte moren lavmælt.

Vesterhus ble bedt om å vitne slik at de etterlatte også skulle bli hørt i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Hun synes det er viktig å komme tilbake til kjernen i rettssaken.

– Det er litt beklemmende at så mye er blitt handlende om psykiatri. Det er de mange døde, alvorlig skadde og veldig mange ødelagte liv dette egentlig handler om, sa hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2