HJEMME HOS BARNA: Nå skal ferde få enda laengre tid hjemme sammen med barna når pappapermisjonen blir utvidet til tolv uker. Regjeringen har lovet at fedrekvoten på sikt vil bli på 14 uker.  (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
HJEMME HOS BARNA: Nå skal ferde få enda laengre tid hjemme sammen med barna når pappapermisjonen blir utvidet til tolv uker. Regjeringen har lovet at fedrekvoten på sikt vil bli på 14 uker. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Mor holder seg hjemme når pappa har permisjon

Over halvparten av alle mødre holder seg hjemme helt eller delvis når far tar ut fedrekvote, viser en undersøkelse fra Nav.

Regjeringen har som mål å få til en likere fordeling av permisjonstiden mellom far og mor. Men en undersøkelse fra Nav viser at 53 prosent av mødrene er helt eller delvis hjemme i ukene som er forbeholdt far, skriver Aftenposten.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken vil at småbarnsfamilier skal få mer tid sammen. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken vil at småbarnsfamilier skal få mer tid sammen. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)

Utvidet pappaperm

46 prosent av mødrene fortsetter i fulltidsarbeid eller utdanning mens far har pappapermisjon.

Fedrekvoten var i 2008 på seks uker. I fjor økte den til ti uker. Neste sommer blir den utvidet til tolv uker. Regjeringen har lovet at fedrekvoten på sikt vil bli på 14 uker.

Les også: Frp: Pappaperm er sosialistisk tvangsideologi

Tid sammen

– Det betyr at familiene får en større mulighet enn før til både å ha tid sammen og at far får tid alene med barnet. Dette er et godt argument for å utvide fedrekvoten. Med mer pappapermisjon får vi til begge deler, sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Han understreker at fedre fritt kan ta ut fedrekvoten samtidig som mor er hjemme, og mener det er fint at en småbarnsfamilie kan ha mye tid sammen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2