Mor dømt til fengsel for å ha bortført sine to norske barn til Jemen

En kvinne i 40-årene er dømt til fire års fengsel for å ha bortført sine to barn til Jemen i 2009. Hun vil vurdere å anke dommen, opplyser kvinnens forsvarer til TV 2.

Dommen falt i Gulating lagmannsrett, som også dømte kvinnen til å betale 100.000 kroner i erstatning til barnas far, skriver NRK.

Det ene barnet var i spedbarnsalder, mens det andre var i barnehagealder da bortføringen skjedde. Begge barna er norske statsborgere, og faren hadde foreldreansvaret for barna.

– Dette er en historisk streng straff. Etter påtalemyndigheten sin oppfatning er det ingen formildende omstendigheter, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen.

– Vi har ikke hatt noen så alvorlige barnebortføringssaker noensinne, sier han.

Dommen er nesten identisk med den som falt i tingretten i mai. Kvinnen anket til lagmannsretten, som skjerpet erstatningskravet med 20.000 kroner. Barna bor i dag i Jemen, og faren har kontakt med det eldste barnet.

– Klienten min er fornøyd med at også lagmannsretten har trodd på forklaringen hans, spesielt når det gjelder påstandene moren har fremsatt om at faren har godtatt at barna skulle være i Jemen, sier bistandsadvokat for faren, Stian Smidesang, til TV 2 mandag kveld.

– Det viktigste for han er å få barna tilbake til Norge. Slik sett er denne dommen på stedet hvil, sier han.

Vil vurdere å anke

– Min klient er uenig i dommen og vil vurdere om hun kommer til å anke, sier kvinnens forsvarer, Lasse Solberg, til TV 2 mandag kveld.

Faren ba lagmannsretten om å ikke dømme moren til fengsel.

Solberg sier at han er overrasket over at lagmannsretten ikke la vekt på oppfordringen fra faren.

– I denne typen saker skal man foreta en bred vurdering med hensyn til barna. Jeg merket meg at faren ba om at min klient skulle slippe fengselsstraff, og jeg er overrasket over at det ikke ble lagt mer vekt på, sier han.

Forsvareren legger til at all den tid kvinnen er fengslet, vil ikke den eldste datteren reise til Norge.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at kvinnen ville anke. Det riktige er at hun vil vurdere å anke. Artikkelen ble endret klokken 21:05 mandag 3. oktober.

Mer innhold fra TV 2