Monsen: – Surrogati kan bli overklassefenomen

I framtiden vil rike kvinner betale surrogatmødre for å bære fram barn, slik at de kan bevare utseendet og slippe å gå gravide i ni måneder, tror filosofen Nina Karin Monsen.

– Hvis vi sier at det ikke er viktig hvilken mage et barn skal vokse opp i, sier vi at alle kvinner kan skaffe seg noen for å føde for seg. Det kan bli en overklasselivsform at du får noen til å gjøre det for deg. Men det vil endre forholdet mellom mor og barn, sier Monsen til DagenMagazinet

Monsen tror denne utviklingen kan komme ganske fort. Hun viser til at det har vært skiftende syn i samfunnet på mor og barn, eller foreldre og barn.

– I 200 år sendte man barna vekk rett etter fødselen til kvinner som ammet andres barn. Alle samfunnsklasser gjorde det, fordi de mente at sånn skulle det være. Det ble også feiret barnedåp uten at barnet var til stede.

Filosofen, som fikk Fritt Ords Pris i fjor, mener den nye ekteskapsloven vil være med og bane vei for et internasjonalt barnemarked.

– Jeg synes det er helt forferdelig og umenneskelig. Hva som skjer med surrogatmødrene, vet man ikke. Og å skaffe seg barn på den måten oppfatter jeg som en menneskehandel som menneskehandelkomiteen i Strasbourg burde behandle, sier hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2