Norsk Luthersk Misjonssamband er en av de største privatskolebyggerne i landet.
Norsk Luthersk Misjonssamband er en av de største privatskolebyggerne i landet.

Misjonsorganisasjon vil starte kristne byskoler

SV er skeptisk.

Stadig flere private grunnskoler etableres i Norge. Nå vil misjonsorganisasjon etablere kristne byskoler for å kunne drive trosopplæring.

Bare siden 2005 har det kommet 89 nye, private grunnskoler i Norge, skriver Vårt Land. I dagens privatskolelov kreves det at private grunnskoler blant annet må bygge på et alternativt pedagogisk opplegg, være steiner- eller montessoriskoler, eller ha et religiøst grunnlag.

I et ferskt strategidokument avslører Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) som er en av de største privatskolebyggerne i landet, at de ønsker å etablere flere skoler i Norge i byer og tettsteder, blant annet i Groruddalen i Oslo.

SV er skeptisk

– Fram til 2022 sier Oslo kommune at de trenger 20.000 nye grunnskoleplasser. Dermed er det rom for oss som ønsker å etablere en skole i Oslo, sier skolekonsulent Sidsel Andersen i NLM til avisa.

Hovedtankene bak etableringen av byskoler er å gi foreldre et alternativ til den offentlige grunnskolen, drive trosopplæring og å bruke nye skoler som kristne rekrutteringsarenaer.

Skolepolitisk talskvinne i SV, Mari Lund Arnem som sitter i Stortingets utdanningskomité, mener dette er «en skummel utvikling». (©NTB)

Mer innhold fra TV 2