Menneskerettsorganisasjoner følger situasjonen

Eventuelle overgrep mot sigøynergruppene i Oslo vil få stor oppmerksomhet internasjonalt, mener Jan Egeland, Europa-direktør i menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch.

De internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene Amnesty International og Human Rights Watch følger utviklingen for sigøynerne, eller romfolk, i Oslo-området, men ingen av dem har så langt iverksatt spesielle tiltak, etter det NTB får opplyst.

– Skulle norske myndigheter eller nordmenn begå overgrep mot romfolk som har like stor rett til å være i Norge som nordmenn på Costa del Sol, ville det få store konsekvenser for Norges ry ute i verden, sier Jan Egeland.

Lene Christensen, fungerende talskvinne for Amnesty International Norge, bekrefter at også hennes organisasjon observerer utviklingen.

– Vi vurderer saken fortløpende, sier hun og regner med at det blir kontakt mellom Amnesty i Norge og hovedorganisasjonen i London.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet slo mandag fast at enhver reaksjon fra norske myndigheter overfor romfolk som gruppe vil være brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Alle som det eventuelt reageres mot, har krav på individuell behandling. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2