Mener sexloven gir grobunn til serievoldtekter

Minst tre prostituerte kvinner er voldtatt og ranet i Oslo de siste dagene. Kritikere av lovforbudet mot sexkjøp mener at de grove og brutale voldtektene kan være et resultat av den nye loven.

Mandag ble to ungarske kvinner bundet fast, voldtatt og ranet på Frogner, og onsdag meldte en russisk kvinne seg for å fortelle om et tilsvarende overgrep mot henne lørdag. Politiet sier det er klare likhetstrekk mellom sakene.

Kriminolog Astrid Renland i interesseorganisasjonen for prostituerte (PION) sier til VG Nett at overfallene er eksempler på mulige konsekvenser av den nye sexkjøpsloven:

– Utenlandske kvinner som selger sex fra leiligheter og hotell, har blitt en enda mer isolert og sårbar gruppe, sier Renland.

Renland slår fast at mer av prostitusjonen skjer i det skjulte etter loven som ble innført 1. januar i fjor, som forbyr kjøp av sex i Norge.

– Vi ser for eksempel i disse sakene at dette ikke er kvinner som er i kontakt med oss eller andre i hjelpeapparatet, sier Renland.

Hun mener også at mange utenlandske prostituerte vil være redd for å anmelde voldtekter og ran.

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl har hele tiden vært motstander mot loven. Han sier nå at alle kan se at solidaritetsargumentet som ble brukt for innføring av loven, var lite verdt.

– Politikerne som stemte for denne loven, må gå i seg selv, sier Dahl. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2