STREIKEN FORTSETTER:

Mener konflikten vil tilspisse seg: – Kommer til å få sinte lærere

Søndagens møte ble kortvarig. Mandag trappes streiken opp ytterligere.

Mandag formiddag klokken 12 møttes partene i lærerstreiken hos Riksmekleren. Men allerede etter et par timer kom Utdanningsforbundet ut igjen.

En fortsettelse av streiken var da et faktum.

Det bekrefter leder Steffen Handal.

– Dette har vært en frivillig mekling, og det har vært for å se om arbeidsgiver var villig til å rikke på seg. Det var de ikke, og da fortsetter streiken, sier Handal til TV 2.

Han sier at forklaringen fra KS er at de ikke har mandat til å komme lærerne i møte.

– Det mandatet er politisk. Så hvis det er noen politikere der ute som har gitt KS dette mandatet, bør de gå i tenkeboksen for å sørge for at lærerne ikke taper terreng sammenlignet med andre grupper, sier Handal.

– Ikke et godt tegn

Han frykter nå at streiken vil bli langvarig.

– Når vi har en arbeidsgiver som er så steil, og som ikke vil bevege seg en millimeter. Det er ikke et godt tegn, sier Handal.

Lederen i Utdanningsforbundet frykter konsekvensene den langvarige streiken vil få.

– Det er veldig vanskelig å legge dette ansvaret på lærerne. Det er arbeidsgiveren og den manglende oppfølgingen de har fått som bør vekte stort, sier han.

Stor streikevilje

Handal mener at konflikten fort kan tilspisse seg.

– Vi kommer til å få demotiverte og sinte lærere dersom ikke KS kommer oss i møte. Streikeviljen er stor, for dette er en kamp som er viktig for mange. Og en kamp som handler om å sikre nok kvalifiserte lærere til elevene, sier han.

Riksmekler Mats Ruland sier at partene snakket greit sammen, men at de ikke er kommet til enighet.

– Men det vil pågå en videre prosess, og det vil bli nye møter i løpet av kort tid, sier han til TV 2.

– Snakker saklig sammen

Ruland vil ikke si noe om partene har kommet nærmere hverandre enn de var før søndagens møte.

– Dette har vært en konflikt som har vart lenge, og da blir situasjonen mer fastlåst. Men partene snakker sammen på en saklig måte, selv om man er uenige, sier han.

KS sin arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø sier at de er glad for at de fortsatt er i dialog med to av tre lærerorganisasjoner.

– Utdanningsforbundet har valgt å gå, og det er en alvorlig situasjon de setter elevene i. Vi opplever det som svært alvorlig at de ikke er villige til å fortsette forhandlingene med de andre, sier Gangsø.

– Sterkt ønske

Han mener at de har strekt seg langt for å avslutte streiken.

– Det kan ikke være sånn at man skal streike seg til mer lønn på bekostning av alle andre som er på jobb i kommunal sektor, sier Gangsø.

Han er tydelig på at det verken er KS eller kommunene som har tatt medlemmene ut av skolen.

– Vi appellerer til at lærerne kommer tilbake, og vi har et sterkt ønske om at elevene skal få tilgang til undervisning igjen, sier Gangsø.