PASIENTRETTIGHETER:  (Illustrasjonsfoto) (Foto: Colourbox)
PASIENTRETTIGHETER: (Illustrasjonsfoto) (Foto: Colourbox)

Mener det er feil at Norge bruker mest på helse

Både Høyre, KrF og Senterpartiet krever å få klarlagt om Norge bruker mye eller lite penger på helse sammenlignet med andre europeiske land.

Regjeringen har lenge basert sin helsepolitikk på tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) som viser at de norske helseutgiftene er blant de høyeste i verden.

– Regjeringens retorikk utrolig

Men ifølge flere norske forskere er det tvilsom om tallene stemmer.

– Det er utrolig at regjeringen bruker en retorikk om at Norge ligger på topp i Europa i helseutgifter. Flere forskere har den siste tiden vist at dette ikke stemmer, seier stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) til Nationen.

– Kritikerne sannsynigvis rett

Høyres Bent Høie frykter at premissene for den norske helsepolitikken blir feil. Og også Senterpartiet mener Helsedirektoratet må gå gjennom tallene på nytt.

– Sannsynligvis har kritikerne rett. Når jeg ser meg rundt på helsetilbudet som faktisk finnes, kan jeg ikke skjønne at dette helsetilbudet skal være på kostnadstoppen i Europa, sier Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til Klassekampen.

Tar ikke hensyn til lønnsforskjell

En av dem som har kritisert OECDs tall, er helseanalytiker Terje L. Møinichen-Berstad. I en artikkel i tidsskriftet Samfunnsøkonomen argumenterer han for at OECD ikke tar hensyn til at norske lønninger er høyere enn lønningene i andre land.

At Norge har en høyere ressursbruk på helsetjenester enn andre land, mener han derfor er feil. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2