Mener AUF vil skatteskjerpe snitt-lønninger

Ledere i ungdomspartiene til Høyre og Frp sier at folk med helt vanlige inntekter vil rammes av forslaget fra AUF om å skjerpe skatten for alle som tjener over 400.000 kroner i året.

Leder av Arbeidernes Ungdomsfylking, Eskil Pedersen, vil senke toppskatten fra dagens 475.000 kroner til 400.000 kroner i årsinntekt. Det må til for å sikre velferdsstaten, sier han til Dagens Næringsliv.

AUF-lederen foreslår også en lang rekke andre skatteskjerpelser både for private og for næringslivet, for å finansiere skatteletter for dem som tjener aller minst og for å reduserte egenandeler for velferdstjenester.

Første nestformann Himanshu Gulati i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) sier at AUF-forslaget vil ramme mange som tjener under gjennomsnittet.

– Beregninger viser at en gjennomsnittlig årslønn i Norge i 2011 vil være 470.000 kroner. Mener AUF at de som tjener 70.000 under snittet tilhører gruppen av de rikeste som skal flås, spør Gulati.

Unge Høyre-leder Henrik Asheim peker på det samme, og sier at forslaget fra AUF vil ramme blant annet lærere, sykepleiere, anleggsarbeidere og andre med middels inntekter.

– De rødgrønne gjemmer seg bak en «riking-retorikk». AUF skal ha ros for å være ærlige når de forteller hvem som faller inn under «riking»-begrepet, sier Asheim. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2