Meldingene strømmer inn etter TV 2-sak om kjærlighetssvindel

Folk ber om hjelp fra den etiske hackeren Mia Landsem (25) etter flere tilfeller av svindel. – De kan avsløres, sier hun.

ETISK HACKER: Mia Landsem har hjulpet mange ofre for kjærlighetssvindel og kaller seg selv for en etisk hacker. Foto: Frode Sunde/ TV 2
ETISK HACKER: Mia Landsem har hjulpet mange ofre for kjærlighetssvindel og kaller seg selv for en etisk hacker. Foto: Frode Sunde/ TV 2

Søndag skrev TV 2 om Ann (50) som trodde hun hadde funnet drømmemannen på datingappen Tinder.

Det hele viste seg å være en avansert form for svindel. Drømmemannen Thom viste seg å være en deepfake brukt for å svindle Ann og sette henne i milliongjeld.

Se hvordan du avslører deepfakes lenger ned i saken.

Hva er «deepfake»?

Deepfake-teknologi bruker kunstig intelligens for å lage video og lyd. For eksempel ved å bytte ut ansikter eller forvrenge stemmer. Slik teknologi kan forlede oss til å tro at vi snakker med noen andre enn vi faktisk gjør.

Les saken her:

– Meldingene ramlet inn

Etter at Mia Landsem (25) stilte opp i en TV 2-sak om deepfake-svindel, har hun fått mange reaksjoner.

– Saken var ikke ferdig på TV engang, før meldingene ramlet inn, forteller Landsem.

Ved siden av jobben i datasikkerhetsselskapet Orange Cyberdefense, jobber Landsem frivillig som etisk hacker og kjemper mot spredning av bilder, overgrep, bedrageri og digital vold på nettet.

Den siste tiden har en ny utfordring meldt seg, nemlig deepfake- svindel.

Landsem har fått minst 15 henvendelser fra folk som enten har blitt svindlet på liknende måter som Ann, eller som lurer på om de blir svindlet eller snakker med en falsk person.

– Svindelen digitaliserer seg

Dette er første gang Landsem selv har hørt om noen som har blitt utsatt for deepfake-svindel.

– Men det er vanlig at svindlere bruker filter eller later som at kameraet er ødelagt, forklarer hun.

Se to manipulerte videoer her med deepfake:

Landsem tror dette bare er starten på det som kan bli et stort problem.

– Vi blir bare mer og mer digitalisert, og med det så vil svindelen også digitalisere seg. Heldigvis er svindlerne ofte dårlige teknisk, og de kan avsløres.

Men da må man vite hva man skal se etter.

Ifølge Landsem har de som blir utsatt for svindel ikke kompetansen til å se det, eller de blir manipulert og overtalt av svindleren til å ikke tro på de som advarer om svindel.

Hun tror bevisstgjøring og opplæring er de beste forebyggende tiltakene.

MANGLER KOMPETANSE: Mia Landsem mener de som blir utsatt for svindel ikke har kompetansen som kreves for å beskytte seg selv. Foto: Frode Sunde / TV 2
MANGLER KOMPETANSE: Mia Landsem mener de som blir utsatt for svindel ikke har kompetansen som kreves for å beskytte seg selv. Foto: Frode Sunde / TV 2

Sånn avslører du dem

Det kan være vanskelig å avsløre denne nye, avanserte formen for svindel.

– Vi har lært at man skal rygge unna når personen ikke kan vise ansiktet sitt eller sier at kamera er ødelagt. Men hva om svindleren viser seg på kamera da? spør hun.

– Det motsier jo gjør alt man har lært.

Likevel er det noe som kan avsløre dem, her er tipsene:

Ekspertens råd mot deepfake-svindel

1. Er det snakk om penger, løp!

Hvis personen du snakker med på nett ber om å få tilsendt penger, er det ofte et tegn på svindel.

2. Se nøye på videoen

I deepfakes byttes ofte bare ansiktet på originalvideoen ut. Da vil ikke nødvendigvis kroppen henge helt med på bevegelsene til ansiktet.

I tillegg kan ting som uklart bilde, skurrete video eller dårlig lyd være avslørende faktorer.

3. Bruk omvendt bildesøk

Omvendt bildesøk leter etter lignende bilder på nettet. Det kan være med på avsløre om bildet til personen du snakker med, egentlig er en annen person sitt.

4. Hør med venner og kjente

Er det for godt til å være sant?

Hør med venner og kjente om hva de tenker om personen du snakker med. Noen ganger kan man bli blind på kjærligheten, og svindlerne er mestere på å utnytte svakhetene våre.

5. Se på Facebook-vennene

Har personen du snakker med få eller ingen Facebook-venner? Det kan være et dårlig tegn. Sjekk også om facebook-vennene er fra samme land eller om de er fra helt andre steder i verden.

Kilde: Mia Landsem