Medlemmer i Lederne ut i streik – tre oljefelt i Nordsjøen må stenges ned

Arbeidstakerorganisasjonen Lederne tok fra midnatt ut 74 medlemmer ut i streik, noe som medfører at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst stenges ned.

OSEBERG: 
Oseberg feltsenter. Midt på bildet betongplattformen Oseberg A. Foto: Marit Hommedal / NTB
OSEBERG: Oseberg feltsenter. Midt på bildet betongplattformen Oseberg A. Foto: Marit Hommedal / NTB

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at streiken er i gang.

Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke.

De 74 medlemmene som tas ut i streik, jobber på Nordsjø-feltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst. Alle de tre feltene må stenge ned.

Lå an til streik

Overfor E24 uttrykte forbundsleder Ingvartsen mandag ettermiddag en viss optimisme, men han understreket at arbeidsgiversiden måtte komme raskt på banen.

Fra motparten var ikke optimismen like stor.

– Det er ikke mer for oss å gjøre, og vi har ikke planlagt noen flere møter heller. Så med mindre Lederne endrer mening, så blir det nok streik, sa Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsleder for arbeidsliv og operative forhold i Norsk olje og gass, til NTB.

Trappes opp onsdag

I en varslet opptrapping onsdag tas 117 medlemmer på feltene Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge bransjeorganisasjonen.

Ifølge Norsk olje og gass vil om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet falle bort som følge av nedstengingen.

Fra 9. juli har Lederne varslet en ytterligere opptrapping av streiken, og det totale tallet på medlemmer i streik kan da bli 382. I denne opptrappingene dreier det seg om 68 medlemmer som arbeider ved Gullfaks A, 59 medlemmer ved Gullfaks C og 64 medlemmer ved Sleipner.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og OKEA ASA.

Mer innhold fra TV 2