matkjede-makt - Matkjedene har uforholdsmessig stor makt

De store dagligvarekjedene har tiltatt seg uforholdsmessig stor makt på bekostning av de andre leddene i kjeden, fastslår matkjedeutvalget.

Det konkluderte leder Einar Steensnæs i matkjedeutvalget med da han onsdag morgen la fram rapporten «Mat, Makt og avmakt - om styrkeforholdene i verdikjeden for mat». Utvalgets arbeid har vist at med framveksten av de store paraplyorganisasjonene har produsenter og leverandører blitt fratatt makt til fordel for «de fire store».

- Noen tror utvalget er nedsatt bare for å ta de store matkjedene. Det er en gigantisk misforståelse. Men vi går etter makta, og da er det naturlig at vi kikker der makta er spesielt konsentrert, sa han under pressekonferansen.

De store paraplyorganisasjonene har over lengre tid skaffet seg betydelig kontroll over matkjeden, ved sentraliserte løsninger for logistikk, distribusjon innkjøp og prissetting, ifølge utvalget.

- Paraplyorganisasjonene har dessuten kjøpt seg delvis opp i relevant industri og skaffet seg kontroll over sentrale eiendommer for sine virksomheter, sa Steensnæs. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2