Märtha Louise langet ut mot pressen på journalistkonferanse

– Ingen av dere opplever det dere utsetter andre mennesker for, sa prinsesse Märtha Louise til journalistene under Skup-konferansen i Tønsberg fredag kveld.

KLAR BESKJED: – Ingen av dere opplever det dere utsetter andre mennesker for, sa prinsesse Märtha Louise til journalistene under Skup-konferansen. Arkivfoto.
KLAR BESKJED: – Ingen av dere opplever det dere utsetter andre mennesker for, sa prinsesse Märtha Louise til journalistene under Skup-konferansen. Arkivfoto. Foto: Lise Åserud / NTB

Da hun entret scenen, viftet hun med et hvitt flagg i retning journalistene. Skup er pressens årlige konferanse for å fremme kritisk og undersøkende journalistikk. Fredag kveld var prinsessen gjest på scenen.

– Jeg tenkte det var fint å ha med en sånn liten fredsklut her, sa prinsessen, ifølge VG.

Hun startet med å spørre salen om noen hadde vært utsatt for mediepress. Prinsessen mener journalister bør ha det som en del av utdannelsen.

Latterliggjort for navnevalg

I RAMPELYSET: Hun har alltid vært i pressens søkelys, og medieomtalen etter at hun forlovet seg har vært omfattende. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I RAMPELYSET: Hun har alltid vært i pressens søkelys, og medieomtalen etter at hun forlovet seg har vært omfattende. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hun hadde med seg en powerpoint-presentasjon for å vise eksempler på saker som er skrevet om henne opp gjennom livet hennes.

Mange av sakene handlet om dekningen av Ari Behn før, under og etter ekteskapet. Andre tok for seg hennes nåværende forlovede, skriver journalisten.

– Jeg blir til og med latterliggjort for hvilke navn jeg har gitt barna mine, kan dere tenke dere hvor forferdelig det er? sa hun.

– Dere bør få kjenne på det presset i en uke. Jeg må tåle mye kritikk fra dere. Dere tåler kanskje ikke så mye kritikk fra meg, sa hun videre, ifølge Medier24.

Prinsesse Märtha Louise har vært tilbakeholden med å gi intervjuer til norske medier etter at hun i oktober sa fra seg alle oppdrag på vegne av kongehuset, men under et intervju med SVT tidligere i år hevdet prinsessen at hun er den mest kritiserte personen i Norge.

Etter at intervjuet ble sendt på NRK fikk hun kritikk, blant annet for å ha lagt skylden på Ari Behns selvmord på media, skriver Journalisten.

I en gjennomgang av hva hun faktisk sa i intervjuet, mente prinsessen at hun var misforstått og tolket i verste mening. Fra scenen understrekte hun at hun ikke la skylden på noen.

– Jeg sier faktisk at det er ikke noens skyld. Det er hvordan man tar det, sa hun med henvisning til pressedekningen.

– Det jeg sier er at Ari ble påvirket av den. Ja, det ble han. Vi pratet mye om det, det var ekstremt tøft for ham. Og vi ser det samme nå med Durek.

Märtha Louise fortalte videre, ifølge Medier24s referat, at hun reagerte på at hun stadig blir omtalt som privilegert.

– Ja, jeg skjønner at dere mener at jeg er privilegert, men jeg er også en trebarnsmor og en businesskvinne, sa hun.

Det hun reagerte mest på i pressedekningen, var at ting – slik hun så det – blir stykket opp og overdrevet, at ting blir dratt ut av proporsjoner, skriver Journalisten.

VANSKELIG: Prinsesse Märthe Louise sier hun satte sin forlovende Durek Verrett i en kjempevanskelig situasjon. Foto: Lise Åserud / NTB
VANSKELIG: Prinsesse Märthe Louise sier hun satte sin forlovende Durek Verrett i en kjempevanskelig situasjon. Foto: Lise Åserud / NTB

Forlovelse i hardt vær

Pressens forhold til hennes forlovede Durek Verrett ble også et tema.

– Jeg har satt ham i en situasjon som er kjempevanskelig. Han kommer fra en helt annen kultur. Han forstår ikke det norske. Vi forstår ikke helt det amerikanske heller, selv om du tror det. Han er også svart, som legger et ekstra lag på det. Han er også sjaman og biseksuell.

På spørsmål om hva som er bakgrunnen for hvorfor hun ikke lenger representerer kongehuset, svarte hun at det både er kulturkollisjonen, men også forholdet mellom pressen og paret.

Intervjuer Mads Andersen spurte til slutt om hun var enig i avgjørelsen.

– Jeg er av oppfatning av at jeg gjør det som er best for familien, så det var det som var best der og da. Men jeg setter litt spørsmålstegn ved at vi kvinner alltid må bøye oss. Jeg vet ikke om det hadde skjedd på samme måten som med en mann, svarte hun.

Positive redaktører

– Prinsessen er «offensiv» og har «et klart budskap», sier Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening til NRK.

Hun roser Märtha Louise for å dele sin opplevelse av norsk presse, og anerkjenner at hun opplever pressens søkelys som for mye.

– Så har prinsessen valgt en offentlig rolle: Hun har, i tillegg til å være prinsesse, valgt å gjøre en del kontroversielle valg, sier Nybø.