Skutt av politiet i Askim:

Mannen i 20-årene også siktet for dyredrap

Han skal ha drept et dyr og ranet til seg en bil. Ferden endte på et jorde, der han til slutt ble skutt av politiet.

En mann ble skutt av politiet på et jorde i Askim. Mannen er fraktet til sykehus med det politiet antar er alvorlige skader. Foto: Per Haugen / TV  2
En mann ble skutt av politiet på et jorde i Askim. Mannen er fraktet til sykehus med det politiet antar er alvorlige skader. Foto: Per Haugen / TV 2

Mannen i 20-årene som onsdag ble skutt av politiet i Askim, er også siktet for å ha tatt livet av en annen persons dyr samme dag.

– Vi går ikke inn på de faktiske forholdene, fordi han ikke er avhørt. Det var en hendelse som skjedde tidligere på dagen, sier politiadvokat Anders Johnsen Bækkemoen til TV 2.

Mannen ble først siktet for grovt ran, da han med våpen truet til seg en bil i Mysen. Han kjørte inn på et jorde, der det skal ha oppstått en trusselsituasjon hvor politiet skjøt ham.

Torsdag ble siktelsen utvidet til brudd på dyrevelferdsloven, brudd på veitrafikkloven og trusler mot politiet.

Tre fornærmede

Det er totalt tre fornærmede i saken. Den ene er personen som ble frarøvet bilen sin, den andre som fikk dyret sitt drept. I tillegg har mannen selv fornærmetstatus i spesialenhetens etterforskning av politiet.

Mannen ble fraktet til Ullevål sykehus med alvorlige skader. Tilstanden er stabil, ifølge Bækkemoen.

– Politiet vil begjære ham varetektsfengslet fredag, sier politiadvokaten.

Mannen i 20-årenes forsvarer, advokat Vegard Lien, har avslått å kommentere saken.

Spesialenheten sier det er gjort avhør av de to tjenestepersonene som var direkte involvert i hendelsen der mannen i 20-årene ble skutt.

Fikk kontroll

Spesialenheten sier tjenestepersonene utgjorde to separate patruljer. De kom til stedet etter at bilen hadde kjørt ut på jordet.

– Pågripelsen skjedde et stykke unna bilen. I forbindelse med pågripelsen løsnet en av tjenestepersonene varselskudd og rettet skudd mot beina til mannen. Han ble truffet og skadet av skudd. De to tjenestepersonene fikk etter dette kontroll på mannen og iverksatte førstehjelp, skriver Marit Oliver Storeng, påtalefaglig etterforskningsleder.

Hun bekrefter overfor TV 2 at det kun var politiet som løsnet skudd under hendelsen.

Én av tjenestepersonene har status som mistenkt, den andre som vitne.

– Mistenktstatus er i tråd med praksis, idet det er vedkommendes tjenestehandling som har utløst Spesialenhetens etterforskningsplikt og som Spesialenheten senere skal ta stilling til om var lovlig eller kan danne grunnlag for straffansvar, skriver Storeng.

SPOR: Det var bilspor på jordet hvor siktedes bil ble funnet. Foto: Per Haugen / TV  2
SPOR: Det var bilspor på jordet hvor siktedes bil ble funnet. Foto: Per Haugen / TV 2

– Av hensyn til den videre etterforskningen er det også for tidlig å gi nærmere informasjon om hendelsesforløpet, hva som utløste politiets bruk av våpen, antall avfyrte skudd mv. Dette begrunnes i at vi er i en tidlig fase av etterforskningen, og at fornærmede enda ikke er avhørt, skriver Storeng.