Mandag morgen går strømprisen til værs: – Det er tidlig, og veldig høyt

Strømekspert sier norske forbrukere må vende seg til elleville strømpriser – og kommer samtidig med tre enkle sparegrep.

STRØMPRIS: I morgen tidlig skyter strømprisene til værs i Sørøst- og Sørvest-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
STRØMPRIS: I morgen tidlig skyter strømprisene til værs i Sørøst- og Sørvest-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Mandag morgen ble spotprisen på strøm på 2,5973 kroner per kilowattime, moms og avgifter ikke medregnet, ifølge Nord Pool. I tillegg kommer moms, elavgift, enovaavgift og nettleie.

Også mellom klokken 9 og 10 var det ventet høy strømpris i Sørøst- og Sørvest-Norge. Da vil spotprisen ligge på 2,364 kroner per kilowattime, før den synker utover dagen.

– Dette er tidlig, og det er veldig høyt, sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight til TV 2.

– Kan gå enda høyere

Han sier at prisene som gjelder denne morgenen, er priser man vanligvis registrerer på de kaldeste timene midt på vinteren.

– Vi skal faktisk øke forbruket vårt fra i dag og fremover mot vinteren med mer enn det vi produserer av all nordisk vind i vindmøllene.

STRØMEKSPERT: Tor Reier Lilleholt i Volue Insight Foto: Volue Insight
STRØMEKSPERT: Tor Reier Lilleholt i Volue Insight Foto: Volue Insight

Strømeksperten sier både tilkoblingen til det europeiske strømnettet og nordisk klima er årsaken til de skyhøye prisene.

– Vi er en nasjon som bruker veldig mye strøm til oppvarming. Når det da blir kaldt, og man våkner mandag morgen, så skal man bruke mer strøm enn det man gjorde forrige uke fordi temperaturen falt i helgen.

– Hva kan disse strømprisene bety for en gjennomsnittsfamilie?

– Skulle man gå på en veldig tørr og kald vinter så er disse tilnærmet tre kronene kilowattimen noe man kan forvente seg i flere timer. Det kan også gå enda høyere, påpeker Lilleholt.

– Jeg har tidligere sagt at hvis man legger seg på 2 kilowattimen gjennom hele vinteren, som er et høyt, men stabilt nivå, så vil det bety et par tusen kroner mer enn det man hadde forrige vinter per måned, legger han til.

Tre enkle grep

Pressekontakt Stina Johansen i Nord Pool sier at spotprisene mandag morgen trolig er blant de høyeste som er registrert i Sørøst- og Sørvest-Norge noen gang.

Lilleholt sier det neste steget på «pyramiden», er at forbruket kommer. Samtid kommer han med tre enkle grep for å kutte strømregningen.

– Det er oppvarming, varmtvann og lys som er de tunge forbrukerdelene. Dusj smartere og spar på oppvarming. Ikke bruk hele huset som en kilde og ta i bruk alternative oppvarmingskilder, som for eksempel vedfyring.

– For eksempel er det nå på bensinstasjonene billigere å kjøpe ved enn det er å bruke strøm.