– Må tenke utenfor boksen
Dette året skal Oslo ta imot nesten 2500 flyktninger. Dette gjør at kommunen må tenke annerledes for at alle skal ha et sted å bo.

– Boligmarkedet i Oslo er presset, og da har vi behov for å tenkte utenfor boksen. Modulbygg representerer en av løsningene. Vi ser også på andre løsninger, som kollektive boenheter, sier Usman Mushtaq, byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Arbeiderpartiet til TV 2.
Denne uken var det duket for åpning av modulbygg på Oppsal i Oslo, og dagen etter skulle de første flyktningene flytte inn.

Tidligere studenthybler
Mushtaq forteller at i bygget på Oppsal er bestående av 33 leiligheter. Boligene er kjøpt av Studentsamskipnaden i Oslo, og er tidligere brukt som studentleiligheter.
– Til sammen skal vi sette ut tre modulbygg rundt i Oslo, og da vil det være plass til over hundre leiligheter.
Han presiserer at dette er midlertidige boliger.
– Men selve modulbygget kan stå i mange år. Vi kan også gjenbruke de til andre tiltak, og flytte dem om vi har behov for det.

Anmoder om at kommunene skal ta imot flere
Nå har det blitt kjent fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, at de ber kommunene om å ta imot tre tusen flyktninger til.
Det er sju tusen flyktninger mer enn hva kommunene først sa ja til.
Arbeids- og inkluderingsminister, Marte Mjøs Persen (Ap) sier til TV 2 at de er klar over at dette vil bli krevende for kommunene på grunn av press på boligmarkedet og andre steder.

– Men vi har ikke så mye annet valg, krigen i Ukraina fortsetter med all sin brutalitet, og vi er nødt til å stille opp for flyktningene som kommer hit, forteller hun til TV 2.
Ikke bekymret for integreringen
Å samle flyktningene på et sted gjør ikke Mushtaq bekymret for integreringen.
– Det tenker jeg kommer til å gå veldig fint. Dette er flotte områder med gode tilbud.
Han forteller at modulbygningene skal brukes av flyktninger fra alle land.
– Men de aller fleste flyktningene som kommer til Oslo nå, kommer fra Ukraina.