Lysbakken mener Jonas Gahr Støre burde gjort én ting annerledes i fjor. Foto: Alf Simensen / TV 2
Lysbakken mener Jonas Gahr Støre burde gjort én ting annerledes i fjor. Foto: Alf Simensen / TV 2
Ærlig talt:

Lysbakken: Jonas hadde gjort lurt i å strekke seg

– Det går jo ikke bra. Å si noe annet, vil være dumt.

SV-leder Audun Lysbakken mener Jonas Gahr Støre burde gjort én ting annerledes for ett år siden. Og avslører hva han kunne tenkt seg å jobbe med utenfor politikken.

Etter 11 år som partileder, varslet Lysbakken denne uken sin avgang. Han tok over et parti som kjempet mot sperregrensa; nå er SV landets fjerde største på målingene.

– Vi har en veldig god posisjon i Stortinget nå. Av og til så kan det være sånn at i de lukkede rom i regjering så har man ikke så mye makt som man skulle tro, sier han.

– Fryktelig dårlig for dem

Mens SV gjør det bra, er regjeringen de sitter i budsjettforhandlinger med i fritt fall.

– Det går jo ikke bra. Å si noe annet, vil være dumt. De siste tallene er fryktelig dårlige for dem, sier Lysbakken.

Han mener statsminister Jonas Gahr Støre burde strukket seg lenger for å få med SV i regjering.

– Ja, jeg tror jo det hadde vært lurt. De burde gjort noe annet. Hvis de var interesserte i å skaffe seg en flertallsregjering, så kunne de latt SV prege grunnlaget mer. Og da hadde de fått det, sier han.

Skjønte de måtte dra

I fjor høst var SV i regjeringssonderinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hurdal. Men på ett konkret tidspunkt, skjønte Lysbakken at de måtte dra derfra.

– Det var sent på kvelden, dagen før vi dro, sier han.

Det Ap og Sp la på bordet, ble umulig å akseptere.

– Vi hadde diskutert frem og tilbake mange saker, og så kom det etter hvert på bordet utkast til en del punkter. Det innebar politikk på skatt, olje og på kommersielle i velferden som var umulig for oss å akseptere, sier han.

Jobben han kunne tenkt seg

Lysbakken sitter som partileder frem til SVs landsmøte i mars. Da skal også partiets NATO-standpunkt avgjøres. Nå står det i partiets program at de vil melde Norge ut av NATO.

Lysbakken vil ikke flagge standpunkt ennå, men sier krigen i Ukraina også har satt Norge i en ny situasjon.

– Er det ikke nettopp nå vi virkelig trenger NATO?

– Det er i hvert fall nå vi ikke bør stå alene. Spørsmålet er om det er en klok strategi å gå for en nasjonal utmelding i en situasjon hvor Norden er samlet i NATO, sier han.

Lysbakken sitter på Stortinget frem til 2025. Og hvis han skulle valgt noe annet enn politikken, har han et alternativ klart:

– Jeg prøvde meg faktisk som journalist før jeg ble politiker, jeg jobbet som journalist en liten stund. Så kanskje jeg hadde sittet på andre siden av bordet, ler han.