Lundestad overrasket over fredspristildelingen

Tidligere direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier til NRK at han er overrasket over at Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles Nobels fredspris.

Geir Lundestad var leder for Nobelkomiteen fram til 2014. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Geir Lundestad var leder for Nobelkomiteen fram til 2014. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Jeg er overrasket fordi komiteen tidligere har hatt et prinsipp om å ikke å gå inn i helsespørsmål, sier Lundestad til NRK.

Nominert flere ganger

Mukwege har flere ganger tidligere vært nominert, både av SV-leder Audun Lysbakken og av Flyktningshjelpens generalsekretær Jan Egeland, uten at komiteen har valgt å gi ham prisen før nå.

– Hvis man ser på det bare som en humanitær pris, er ikke dette overraskende, men jeg er overrasket fordi komiteen tidligere ikke har gått inn i helsebegrepet, forklarer Lundestad.

Lundestad, Nobelkomiteens tidligere sekretær gjennom 25 år før han gikk av i slutten av 2014, sier at Mukwege ikke tidligere har blitt tildelt prisen på grunn av at komiteen har nølt med å gå inn i direkte helserelaterte spørsmål.

– Det ble stilt spørsmål ved hvor direkte dette var relatert til fred, sier han.

Trygg på prisen

– Årets fredspris er trygt forankret i bestemmelsene i Alfred Nobels testamente, uttaler Nobelkomiteen

«Med stort mot og fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene. De har derved bidratt til å fremme folkenes forbrødring gjennom anvendelse av internasjonale rettsprinsipper», skriver komiteen i sin begrunnelse.

Kidnapping og overgrep mot kvinner er brukt systematisk som strategisk krigføring i mange land, og er en type krigsforbrytelser som på mange måter har fått foregå i skjul altfor lenge.

(©NTB/TV 2)