Lundestad: – En kjempebrikke på plass

Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet sier en stor brikke har falt på plass når Aung San Suu Kyi endelig har holdt sitt nobelforedrag.

Stolen hennes sto tom da ektemannen Michael Aris mottok prisen på hennes vegne i 1991. Lørdag kunne hun selv tale til et fullsatt Oslo rådhus.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle ta 21 år, sier Lundestad til NTB etter det han beskriver som «et av de nobelforedragene som virkelig gjør inntrykk».

– Hun har et sterkt budskap og har hatt det steintøft i alle disse årene. For meg er det kombinasjonen av dette og det vi opplevde i 1991, som gjør at det oppleves så sterkt.

Nobeldirektøren sier Suu Kyi fremstår som «kanskje vår fremste moralske stemme» nå som Nelson Mandela gradvis har trådt tilbake fra rampelyset.

Lundestad avslører også at hovedpersonen sa hun var en smule nervøs før hun skulle holde foredraget lørdag, men at han beroliget henne med at hun kom til å bli godt mottatt, noe som til de grader holdt stikk. Hun fikk stående applaus både på vei opp og ned fra talerstolen.

– Dette ble jo gjennomført på en praktfull måte, er hans karakteristikk av lørdagens seremoni i rådhuset. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2