Luftforsvaret: – Følger situasjonen fortløpende

USAs luftforsvar setter sine F-35-fly på bakken. Norges luftforsvar følger situasjonen fortløpende, men lar F-35-flyene fly som normalt.

AVVENTER: Det norske luftforsvaret avventer situasjonen etter USAs beslutning om å sette f35-fly på bakken. Foto: Ned Alley/NTB
AVVENTER: Det norske luftforsvaret avventer situasjonen etter USAs beslutning om å sette f35-fly på bakken. Foto: Ned Alley/NTB

Det er mulige problemer med utskytingssetene som gjør at USAs luftforsvar setter sine fly på bakken, bekrefter USAs luftforsvarskommando til NTB.

– Vi er kjent med problemstillingen og beslutningen om at amerikanske F-35-fly er satt på bakken. Våre F-35 flyr som normalt. Vi følger likevel situasjonen fortløpende og vil gjøre eventuelle justeringer dersom det endrer seg, sier kommunikasjonssjef Stine Gaasland i Luftforsvaret til NTB.

USAs luftforsvar opplyser at de 19. juli besluttet å inspisere alle utskytningssetene innen 90 dager.

– For å være på den sikre siden ble alle våre fly satt på bakken i dag for å få fortgang i inspeksjonsprosessen. Basert på data fra inspeksjonene, vil vi ta en avgjørelse om vi skal gjenoppta operasjonene, sier Alexi Worley, pressetalsperson i USAs luftforsvarskommando, til NTB.

Det er ikke kjent om resten av USAs forsvar også setter sine F-35-fly på bakken.

Norge vil på sikt få inntil 52 F-35-fly. Prosessen fram til å velge F-16-flyenes erstatter var omstridt. Det sto til slutt mellom de amerikanske F-35-flyene og svenske JAS Gripen-fly, og den rødgrønne regjeringen valgte i 2008 å kjøpe de amerikanske flyene.

Mer innhold fra TV 2