ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Fjellhamar 31. oktober i 2018. Etterforskningen pågår fortsatt. Foto: Thomas Evensen / TV 2
ÅSTED: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Fjellhamar 31. oktober i 2018. Etterforskningen pågår fortsatt. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Lørenskog-saken: Politiet undersøker spor i Finland

Misbruk av identiteten til sørlendingen Ole Henrik Golf har vært et sentralt spor i Lørenskog-saken. Nå bekrefter politiet at de gjør undersøkelser opp mot en straffesak i Finland.

– Politiet er kjent med den finske straffesaken og har vært i kontakt med finsk politi for å avklare om opplysningene har relevans til Lørenskog-saken, opplyser politiinspektør Gjermund Hanssen.

Etter det TV 2 forstår dreier det seg om en omfattende straffesak i Finland der politiet skal ha avdekket misbruk av identiteten til Ole Henrik Golf.

– Foreløpig er det lite som tyder på at den har en konkret knytning til Lørenskog-saken, men vi gjør naturligvis nødvendige undersøkelser for å avklare dette nærmere.

BEKREFTER UNDERSØKELSER: Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Gjermund Hanssen. Foto: Frode Sunde / TV 2
BEKREFTER UNDERSØKELSER: Påtaleansvarlig i Lørenskog-saken, Gjermund Hanssen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Golf har ingenting med den finske saken å gjøre, utover at identiteten hans skal være misbrukt.

Han er for lengst sjekket ut av Lørenskog-saken også, men i november havnet han på politiets radar da de jobbet med den da topphemmelige forsvinningssaken.

Hovedhypotesen var at Anne-Elisabeth Hagen var blitt kidnappet.

Ba om hjelp

Blant tiltakene politiet iverksatte var hemmelig avlytting av Golf.

Bakgrunnen for mistanken mot ham, var at identiteten hans var blitt misbrukt til å opprette kontoer på kryptobørser som knyttes til forsvinningen.

De fant imidlertid raskt ut at identiteten hans var blitt stjålet og dermed ble han sjekket ut av saken.

STJÅLET: En kopi av passet til Ole Henrik Golf er solgt på det mørke nettet. Foto: Politiet
STJÅLET: En kopi av passet til Ole Henrik Golf er solgt på det mørke nettet. Foto: Politiet

I november i fjor gikk politiet, i samråd med Golf selv, ut med hans identitet og ba om hjelp fra personer som har opplysninger om det kopierte passet hans.

I tillegg ba de om opplysninger fra alle som har vært borti følgende e-post og telefonnummer:

  • ohgolf@mail.com
  • +47 407 45 668

Tre salg

En sentral oppgave for politiet har hele tiden vært å finne ut hvem som kjøpte en kopi av sørlendingens pass på det mørke nettet.

Etterforskningen har avdekket at passet, som er utstedt i april 2013, er solgt på det mørke nettet tre ganger.

  • Hansa Market den 14. januar 2016
  • Dream Market den 26. desember 2017
  • Ukjent markedsplass på det mørke nettet den 7. juni 2018

En måned etter det siste salget politiet kjenner til, opprettet noen e-postadressen ohgolf@mail.com. Samtidig, i tidsrommet mellom 7. og 9. juli i 2018, ble e-posten brukt til å registrere kontoer på vekslingsbørsene KuCoin, Binance og Huobi.

I tillegg er Golfs forretningsadresse i Mandal benyttet: Store Elvegate 16A.

Dersom politiet klarer å kartlegge alle som har vært i besittelse av identiteten, må gjerningspersonene i Hagen-saken nødvendigvis være blant navnene, mener politiet.

Golf ble selv tatt inn til avhør 6. desember i 2018, en måned etter forsvinningen. Det skjedde da han landet på Gardermoen etter å ha vært på en konferanse i Finland.

I et tidligere intervju med TV 2 har han selv åpnet for at han ikke er tilfeldig utvalgt av gjerningspersonene.

Holden: – Interessant

Tom Hagen, som stadig er siktet for drap eller medvirkning til drap, forsvares av Svein Holden. Han sier følgende om disse opplysningene:

– Dette er absolutt interessant. Jeg er glad for at politiet følger opp dette.

FORSVARER: Advokat Svein Holden representerer Tom Hagen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
FORSVARER: Advokat Svein Holden representerer Tom Hagen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Politiadvokat Hanssen mener at opplysningen er med på å utfylle det totale bildet rundt spredning og misbruk av Golfs identitet.

– Som vi har uttalt tidligere tegnes det ikke noe bilde av at identiteten er misbrukt i noen særlig større grad enn det vi hadde oversikt over før vi gikk ut med etterlysningen, men dette arbeidet pågår fortløpende, sier Hanssen.

Politiet har i lang tid samlet ressursene sine i det såkalte kryptosporet. De jobber også med å spore om sim-kortet som er knyttet til et mobilnummer de mener er brukt i forbindelse med forsvinningen.