RØST: Her ønsker befolkningen ingen konsekvensutredning av oljevirksomhet. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
RØST: Her ønsker befolkningen ingen konsekvensutredning av oljevirksomhet. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Lofoten-kommuner ønsker oljeutredning

Ti av de elleve kommunene i Lofoten og Vesterålen ønsker konsekvensutredning av oljevirksomhet i de omstridte områdene. Bare Røst sier nei.

Det er dårlig nytt for motstanderne av oljevirksomhet, som mener en konsekvensutredning betyr et klarsignal for oljeaktivitet, skriver Klassekampen.

Avgjørende runde

Regjeringen skal på nyåret oppdatere forvaltningsplanen for de nordlige havområdene, og et av spørsmålene som stilles, er om det bør gjennomføres en konsekvensutredning. Utfallet kan bli avgjørende for åpning eller fredning av Lofoten og Vesterålen.

Mens motstanderne mener en slik utredning i praksis vil være et klarsignal for oljeaktivitet, mener tilhengerne at den er nødvendig for å skaffe mer kunnskap. Tilhengerne avviser at utredningen automatisk legger til rette for oljevirksomhet.

Ønsker kunnskap

– Mitt standpunkt er at jeg vil vite mest mulig før jeg tar standpunkt, sier ordfører Hugo Bjørnstad (Ap) i Vågan kommune.

Det er ventet at Ap sentralt vil gå inn for en konsekvensutredning, mens regjeringskollegaene Sp og SV frykter dette vil bety ja til oljevirksomhet i de omstridte områdene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2