Lofoten er vel vant med uvær. Dette bildet er fra en storm i 2004. (Foto: Robert Walker / SCANPIX)
Lofoten er vel vant med uvær. Dette bildet er fra en storm i 2004. (Foto: Robert Walker / SCANPIX)

Lofoten-innbyggere fikk tilbake telefon og internett

Telefon- og nettkunder i Lofoten fikk tilbake kontakten med omverdenen søndag kveld. En midlertidig løsning med hjelp fra Lofotkraft ble redningen for Telenor-kundene.

Et kabelbrudd i sjøen lørdag gjorde at over tusen abonnenter var uten mobilnett og bredbånd. Telenor fryktet at det ville ta flere døgn før kundene deres var på nett igjen, men allerede ved 19-tiden søndag kveld var en midlertidig løsning på plass.

– Fantastisk velvilje

– Takket være en fantastisk velvilje fra kraftleverandøren Lofotkraft er kontakten tilbake. De har fiberkabel i det berørte området og vi har fått lagt kabel og skjøter og koblet oss inn på deres fibernett, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor til NTB.

Nær 40 bredbåndskunder i Vareid i Flakstad er imidlertid fortsatt uten internett. Sollid tror det skyldes noen løse fibre, og forteller at disse i så fall vil skjøtes mandag morgen.

Abonnentene i Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst var rammet etter at en sjøkabel ble revet av lørdag ettermiddag. Opprinnelig trodde man at også Vestvågøy var rammet, men alt viste seg etter hvert å fungere bra i denne kommunen.

Halve Lofoten rammet

I alt 1140 telefonkunder og 1114 bredbåndskunder via fastnett var berørt av kabelbruddet. Disse hadde ingen kontakt, mens det er sterkt redusert mobildekning i de fire berørte kommunene.

Grunnen til at kabelen ble ødelagt er ikke kjent. Et kabelskip er søndag på vei opp til Lofoten fra Bergen. Det ventes framme i løpet av to-tre døgn, og deretter må det rigge seg til før utskiftning av den ødelagte kabelen kan gjøres.

Hvor lang tid det vil ta er blant annet avhengig av været i området, men Sollid forsikrer at den midlertidige løsningen ikke gir dårligere dekning.

Det er ikke kommet noen meldinger om problemer som følge av at Lofoten-øyene manglet kontakt med omverdenen søndag, opplyser operasjonssentralen hos politiet i Midtre Hålogaland. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2