FLERTALLSREGJERING: LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok til orde for at SV bør gå inn i regjeringen, i sin tale til LO-kongressenFoto: Gorm Kallestad / NTB
FLERTALLSREGJERING: LO-leder Peggy Hessen Følsvik tok til orde for at SV bør gå inn i regjeringen, i sin tale til LO-kongressenFoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Gorm Kallestad

LO-lederen: – SV må inn i regjeringen

«Ekstraordinære tider krever mer av oss alle. SV må inn i en flertallsregjering!»

I sin åpningstale på LO-kongressen mandag tok LO-leder Peggy Hessen Følsvik til orde for at SV går inn i Støre-regjeringen, helst så snart som mulig.

– Ekstraordinære tider krever mer av oss alle. Krigen i Ukraina, energikrisen og matkrisen skaper uro i Norge og i verden. Vi må bekjempe økende ulikhet, og vi må ikke miste klimamålene av syne. Mer enn noen gang trenger Norge en flertallsregjering som kan ta ansvar, sa LO-lederen.

Hun viste til at stortingsvalget viste at flertallet ønsker en rødere og grønnere politikk, og at regjeringen har levert på mange saker. Men nå mener hun situasjonen er ekstraordinær og at utfordringene blir lettere å løse med en flertallsregjering.

– Jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier: Nå må Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV finne sammen. Ikke bare fra sak til sak i Stortinget, men i regjering! Det er så lite som skiller oss. Det er så mye som forener, og alle må ta ansvar, sa Følsvik.

Men drømmen om en flertallsregjering ble torpedert under forhandlingene på Hurdalsjøen. Senterpartiet krevde at de tre partiene måtte være enige i mange sentrale saker før forhandlingene kunne begynne for alvor. Dette fikk SV til å kaste kortene og forlate forhandlingene.

Etterpå, og hele tiden senere, har Jonas Gahr Støre understreket at døren står åpen for SV. Men SV har på sin side krevd at forhandlingene da må begynne med blanke ark. Senterpartiet har ikke ønsket noe slikt.

Dermed blir det ingen enkel sak for statsminister Støre å innfri LOs ønske om en slik flertallsregjering, til tross for at Senterpartiets oppslutning er halvert siden valget.

UTENFOR: Kirsti Bergstø er fungerende leder i SV. Partiet har valgt å stå utenfor regjering, men er regjeringens foretrukne samarbeidspartner i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTENFOR: Kirsti Bergstø er fungerende leder i SV. Partiet har valgt å stå utenfor regjering, men er regjeringens foretrukne samarbeidspartner i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

SV: – Trenger en ny retning

Fungerende leder Kirsti Bergstø i SV skjønner godt hvorfor LO ønsker mer av deres politikk i regjering.

– Er det en ting som har vært tydelig etter valget så er det at SV er nødvendig, for å gi regjeringen og politikken en nødvendig kurs. Både for å få forskjellene og utslippene ned. Så er det viktig å huske på hvorfor vi forlot sonderingene på Hurdalsjøen.

Hun understreker grunnen var at endringsviljen ikke var tilstrekkelig nok hos de andre partiene, altså Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Det er en ting som er viktig for oss og det er retningen. Vi trenger en ny politisk kurs for landet vårt, og det var derfor det ble et regjeringsskifte.

– Er det oljepolitikken dette står på?

– Det handler om fordelingspolitikken og at forskjellene i landet vårt har økt. De som har mye har fått mer, samtidig som de på toppen stikker fra. Da er det et spørsmål om fordeling av makt og rikdom i samfunnet, der skattepolitikken og velferdspolitikken er sentral. Og selvfølgelig er det avgjørende å få ned utslippene i samfunnet.

KONGRESS: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre under åpningen av LOs 35. ordinære kongress mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KONGRESS: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre under åpningen av LOs 35. ordinære kongress mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Ikke nært forestående

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ønsket SV i regjering på Hurdalsjøen og at døren ikke er lukket.

– Vi samarbeider godt med SV om budsjett og viktige saker. Så jeg vil ikke utelukke det, men jeg tror ikke det er nært forestående.

Støre sier at han kan ta initiativ til samtaler om nytt regjeringssamarbeid på et passende tidspunkt, men at dette ikke er en sak nå. På spørsmål om han er klar for et slikt regjeringssamarbeid, svarer statsministeren at alle tre partiene er viktige for å få gjennom hovedlinjene i politikken.

– Det gjør jo vi i dag, og i dag så er det SV sitt valg å ikke være med i regjering. Så får vi se om det vil endre seg fremover.

Bergstø sier SV er åpen for å diskutere regjeringsdeltakelse, men stiller som betingelse at samtalene må skje med «blanke ark», skriver NTB.

– Dette er som sagt ikke nært forestående og jeg er opptatt av at vi skal samarbeide godt på det grunnlaget som vi har i dag, og det gjør vi. Så får vi ta det som det kommer. Så merker vi oss det LO sier, det er viktig å ta med.

AVVISER SV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke SV inn i dagens regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AVVISER SV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke SV inn i dagens regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vedum avviser oppfordringen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å utvide dagens regjering med SV, slik LO går inn for.

– Jeg mener Hurdalsplattformen er en god plattform for å få tjenester nær folk, en praktisk miljøpolitikk og bygge industri i hele landet. Og bak den plattformen står to partier, SP og AP. Det er den plattformen og denne regjeringen jeg ønsker og mener er best, sier Vedum.

– SV kunne ikke stille seg bak den og valgte å forlate Hurdal. Det er ikke noe som har forandret seg siden da som gjør at jeg ser annerledes på det, legger han til.

Vedum legger til at SVs syn på Nato også er et argument for å beholde regjeringen slik den er i dag, ettersom den internasjonale situasjonen er dramatisk endret etter Russlands angrep på et naboland.

– Da mener jeg det er bra at vi har stått sammen med våre allierte i NATO i urolige tider. Der har blant annet SV et annet syn, konkluderer Vedum.

Marit Arnstad er parlamentarisk leder for Senterpartiet. Foto: Kristin Grønning / TV 2
Marit Arnstad er parlamentarisk leder for Senterpartiet. Foto: Kristin Grønning / TV 2

– Hadde brakt Nato-debatten inn

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, sier regjeringen bør bruker krefter på andre ting, enn å vurdere en utvidelse av regjeringen.

– Senterpartiet ser ingen grunn til en regjeringsutvidelse. Det var jo SV som forlot Hurdal, mens vi ble igjen og forhandlet frem Hurdalsplattformen. Den vil vi bruke for å realisere de neste tre årene, sier Arnstad til TV 2.

I tillegg trekker hun frem viktigheten av at dagens regjering er enig om et Nato-medlemskap, og peker på de sikkerhetspolitiske utfordringene Europa står overfor, som følge av krigen i Ukraina.

–Det er klart at med SV i en sånn regjering, hadde man brakt Nato-debatten inn, internt i regjeringen. Jeg tror det hadde blitt veldig krevende.

Relatert

Mer innhold fra TV 2