Les Amundsens polardagbok på nett

I høst legges over hundre dagbøker fra norske polarhelter ut på nett, i usensurert form.

Nasjonalbiblioteket og Frammuseet står bak det store digitaliseringsprosjektet av dagboksnotater fra polarforskere og skipsmannskap. Fra i høst og til 2011 legges over hundre dagbøker fra Fridtjof Nansens grønlandsferd i 1888 og fram til 1930 ut, skriver Aftenposten.

– Dette er banebrytende arbeid. Opptegnelser som har vært glemt i 100 år gjøres nå tilgjengelig for hele verden. Alle dagbøkene skal ut, også på engelsk, sier direktør Geir O. Kløver ved Frammuseet.

Også andre deltakere enn de profilerte ekspedisjonslederne legges ut. Det fortelles om personlige tragedier, sykdom og hjemlengsel.

– Mange dagbøker er skrevet i affekt. Det var øyeblikksskildringer, i motsetning til mer reflekterte nedtegnelser i ettertid. Mye er også sensurert i notatene som er publisert tidligere. For eksempel kan man nå få fram hele sju ulike beretninger om da skruisen veltet over Fram i Arktis i 1895, sier Kløver til Aftenposten.

Polfarer Oscar Wisting, ekspedisjonsleder Otto Sverdrup, kaptein Christian Doxrud og polfareren Hjalmar Johansen er andre som får sine dagbøker offentliggjort. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2