Legger ned 185 passkontor til sommeren

Fra 1. juli slutter politiet å utstede pass i små kommuner. I alt blir 185 passkontor nedlagt. Årsaken er innføringen av biometriske pass.

De nye biometriske passene skal i tillegg til bilder også inneholde fingeravtrykk. For å få dette til må lensmannskontorene ha egne biometriske kiosker. Disse koster opp mot 130.000 kroner per stykk, og dermed setter prislappen en grense for hvilke lensmannskontor som vil få anledning til å utstede de nye passene.

Lensmann Geir Vidme i Flå, et lensmannskontor som ikke vil få de nye biometriske kioskene, ser på dette som en sniksentralisering av hele lensmannsetaten.

– Det er en tragedie. Folk i Flå kommune må nå kjøre fem mil til Gol for å søke om pass, sier han til Nationen.

– Det blir snakket om hvor viktig det er med nærpoliti, men dette er å bygge ned lensmannstjenestene ute i distriktene, mener han.

I dag kan du søke om pass på rundt 375 politikontor i hele landet. Innen utgangen av juni skal dette antallet være redusert til rundt 190.

Det hører med til historien at de biometriske kioskene inntil videre ikke kan brukes til å ta fingeravtrykk, da politiet ennå ikke har fått lovhjemmel til å arkivere disse. Man får altså ikke laget fullverdige biometriske pass inntil lovhjemmelen er på plass. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2