Lanserer Amundsen-erstatter

Partifelle ønsker Helge André Njåstad (Frp) som leder av justiskomiteen på Stortinget.

SPILLES INN: Stortingsrepresentant fra Hordaland, Helge Andre Njåstad. Foto: Marie Grensbråten Lorvik / TV 2
SPILLES INN: Stortingsrepresentant fra Hordaland, Helge Andre Njåstad. Foto: Marie Grensbråten Lorvik / TV 2

Søndag varslet Per-Willy Amundsen overfor NRK at han trekker seg som leder av justiskomiteen på Stortinget, etter kontroversielle uttalelser om kvinner, muslimer og arabere. 

Ledervervet er det eneste Frp har på Stortinget, og det er flere som har lyst til å ta over toppjobben. Valget av ny leder må behandles på Frps gruppemøte, og det kan tidligst skje torsdag. 

– God kandidat

Etter valget i 2021 ble Per-Willy Amundsen valgt som leder av justiskomiteen. Kilder har opplyst til TV 2 at han ble valgt med knappest mulig margin, og Frp-leder Sylvi Listhaug sin støtte.

Helge André Njåstad ble da lansert av Roy Steffensen som motkandidat. Han er også ønsket av flere i stortingsgruppen nå. Blant dem stortingsrepresentant Terje Halleland.

– Helge André Njåstad ble foreslått sist, og jeg tenker han er en god kandidat også nå. Han har vært komitéleder før, og kan håndtere jobben på en god måte, sier Halleland til TV 2.

Njåstad selv har ikke villet kommentere denne saken.

Blant andre som peker på Njåstad, trekkes det fram at det vil gjøre rokeringen i gruppen mindre komplisert. Samtidig kan Amundsens avgang være en anledning til å gjøre større endringer i stortingsgruppen.

Stortingsrepresentant og 3. visepresident Morten Wold leder arbeidet i valgkomiteen for Frp.

– Jeg har kontakt med partiledelsen om prosessen med valg av ny leder av justiskomiteen, og det er opp til partiledelsen å vurdere om de vil benytte anledningen til å gjøre andre endringer i gruppen, sier Wold til TV 2. 

Dersom Njåstad blir leder av justiskomiteen kan Amundsen gå inn som menig medlem i kommunal- og forvaltningskomiteen, der Njåstad sitter nå.

Enkelte i stortingsgruppen mener Njåstad kan få en vanskeligere vei til toppvervet grunnet saker tilbake i tid. I 2019 trakk Njåstad seg fra alle verv etter det ble kjent at han hadde lekket informasjon om en varslingssak da han satt som leder for partiets organisasjonsutvalg, som behandler varslingssaker i Frp.

OPP OG NED: Per-Willy Amundsen har trukket seg som leder for Justiskomiteen etter uttalelser i helgen om muslimer, arabere og «radikale kvinnemennesker som ikke vet opp og ned på en penis». Foto: Goran Jorganovich  / TV 2
OPP OG NED: Per-Willy Amundsen har trukket seg som leder for Justiskomiteen etter uttalelser i helgen om muslimer, arabere og «radikale kvinnemennesker som ikke vet opp og ned på en penis». Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– For tidlig

Organisasjonsutvalget skal nå avgjøre hvorvidt Per-Willy Amundsens kontroversielle uttalelser på sosiale medier bryter med partiets vedtekter og etiske retningslinjer. 

Frp opplyser om at kravene til saksbehandling innebærer at Amundsen skal uttale seg i saken. 

– Organisasjonsutvalget skal behandle saken, men det er for tidlig å avklare tidspunkt og konklusjon, sier assisterende generalsekretær Helge Fossum til TV 2.

Det er derfor fortsatt åpen om Amundsen kan bli ekskludert fra partiet. 

Amundsen har ikke besvart TV 2s henvendelser mandag.