Langer ut mot kronprinsparets privatskolevalg

Arbeiderpartiets Martin Kolberg langer ut, men Høyres Henrik Asheim minner om at Stoltenberg og Støres barn gikk på Steinerskolen. 

Tirsdag ble det kjent at prinsesse Ingrid Alexandra (10) og prins Sverre Magnus (8) bytter skole fra Jansløkka i Asker til henholdsvis Oslo International School (OIS) på Bekkestua og Montessoriskolen.

– Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole, er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet, sier Kolberg til VG.

– Hvis kongehuset ikke beholder sin folkelighet, er det et skritt mot avvikling av monarkiet. Å sende barna sine på privatskole er det ingen grunn til i Norge, legger stortingsrepresentanten til.

Martin Kolberg presiserte senere til VG at dette var hans personlige mening, og ikke en uttalelse på vegne av Arbeiderpartiet. 

– Foreldrene får gjøre sitt eget valg. Jeg ga en spontan reaksjon vedrørende kronprinsfamilien, og det får stå for det, sier Kolberg til TV 2. 

– En pompøs uttalelse

Stortingspolitiker for Høyre, Henrik Asheim, reagerer sterkt på Kolbergs uttalelser, og mener det er et symbol på Arbeiderpartiets arroganse. 

– Det er en pompøs uttalelse. Kronprinsparet har valgt skoler Arbeiderpartiet er tilhengere av, og har stemt for å gi statsstøtte. Da må de heller tenke på om de skal forandre skolepolitikken, sier Asheim til TV 2.

Samtidig påpeker han at både Jens Stoltenberg, og to av barna til Jonas Gahr Støre har gått på Steinerskolen, som er en privatskole.

– Med den måten Martin Kolberg nå snakker om kronprinsparet på, så skulle man jo tro at med det valget de har gjort av ny partileder så har Arbeiderpartiet abdisert fra den politiske tronen og ikke lenger er for folk flest. 

Må tenke på signalene han sender

Asheim, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener også at Kolberg må tenke gjennom hvilke signaler han sender til barn som går på slike skoler. 

– Han sier at når kronprinsparet velger det er det unorsk. Da sier han at det gjelder for de barna som allerede går der, med mindre det bare gjelder kongebarna. 

– Kolberg må slutte å sende slike signaler til de barna som ønsker et alternativ til norsk offentlig skole. 

Rådyr privatskole

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit understreker at skolebyttene er valg de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

– For prinsesse Ingrid Alexandra innebærer hennes rolle at det er viktig at hun får en grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke på engelsk, påpeker de.

Både den Internasjonale Skole på Bekkestua og Montessoriskolen i Oslo følger norsk læreplan, og barna er etter det NTB erfarer opptatt på vanlige vilkår.

Oslo Internasjonale Skole er derimot ikke gratis. Det koster 187.500 kroner i året å være elev ved skolen.

– De første som har gått i offentlig skole

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier han har forståelse for at enkelte uttrykker skuffelse på grunn av signaleffekten dette kan sende. 

– Men det er jo foreldrene som selv best kjenner sine barns spesielle behov og ønsker - og som ut fra dette velger det som er best for dem. Kronprinsparet er åpenbart overbevist om at den internasjonale skolen nå vil være best for Ingrid i hennes spesielle situasjon som arveprinsesse - og at Montessori-skolens spesielle pedagogikk og læreplan nå vil være det rette for Sverre Magnus.

– Som gammel lærer synes selv det har vært flott at Ingrid Alexandra og Sverre Magnus som de første i kongefamilien har fått gå på skole i sitt nærmiljø. Men vi må kunne akseptere at også kongelige barn kan ha spesielle behov og ønsker, sier Totland. 

(NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2