Lakselobbyen ville påvirke EU – sendte røkt laks til feil by

– Lukten av fisk fra postkontoret var ganske overveldende, forteller en ansatt i EU-parlamentet til TV 2.

GOURMETFISK: Disse pakkene med røkt laks fra oppdrettsgiganten Mowi dukket opp i EU-parlamentet i Brussel tidligere i februar. Foto: Manus Carlisle
GOURMETFISK: Disse pakkene med røkt laks fra oppdrettsgiganten Mowi dukket opp i EU-parlamentet i Brussel tidligere i februar. Foto: Manus Carlisle

I begynnelsen av februar skjedde noe uvanlig i EU-parlamentet i Brussel. 

– Vi fikk et varsel om at vi hadde fått post og måtte komme ned på postkontoret og hente den, sier en ansatt til TV 2. 

Slike postvarsler er helt dagligdagse, forteller medarbeideren, som ikke ønsker å navngis i denne artikkelen. Men synet som møtte dem nede på postkontoret, var noe ganske utenom det vanlige. 

Der sto det nemlig titalls pakker med røkt laks fra oppdrettsgiganten Mowi. 

– Lukten av fisk fra postkontoret var ganske overveldende, forteller medarbeideren. 

Brussel, Belgia 20231024. 
Europaparlementet i Brussel
Foto: Cornelius Poppe / NTB
Strasbourg 20230718 EU-parlamentet i Strasbourg. European Parliament.
Foto: Halvard Alvik / NTB
TO BYER, ETT PARLAMENT: EU-parlamentet holder hus både i Brussel (t.v.) og i Strasbourg (t.h.). FOTO: Cornelius Poppe og Halvard Alvik / NTB

Det var bare ett problem: EU-parlamentarikerne som laksen var adressert til, var ikke i Brussel den uka. De var i Strasbourg. 

De folkevalgte i EU-parlamentet flytter nemlig virksomheten sin til Strasbourg omtrent hver fjerde uke. Da er det bare staben deres som er igjen i Brussel. 

Motstridende opplysninger

TV 2 har spurt Mowi om saken. Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland bekrefter at laksen kom fra dem.

– Produktene ble av hensyn til holdbarhet sendt direkte fra Mowi Polen sin fabrikk, skriver han i en epost. 

Laksen ble sendt til utvalgte parlamentarikere og rådgivere. Men initiativet kom ikke fra Mowi, legger Hjetland til. Han hevder initiativet kom fra PSPR, en interesseorganisasjon for polsk fiskeforedlingsindustri der Mowi i Polen er en av medlemsbedriftene. 

TV 2 har ikke klart å få bekreftet at initiativet kom fra PSPR. Selv avviser de dette.

– PSPR har aldri sendt noen gaver til medlemmer av EU-parlamentet, skriver direktør Arletta Wenderlich i en epost. 

TV 2 har i ettertid både sendt bildedokumentasjon og videreformidlet Mowis uttalelser til PSPR, uten å få svar. 

Frykter masseoppsigelser 

I gavepakkene var det også et flygeblad. Der ble parlamentarikerne bedt om å stoppe innføringen av et sett nye EU-regler for ferske kjøttprodukter. 

Pakkene ble sendt bare et par uker etter at EU-kommisjonen anklaget seks norske oppdrettsselskaper for ulovlig prissamarbeid

Men flygebladet har ingenting med kartellsaken å gjøre. I stedet gjelder det et forslag fra EU-kommisjonen til nye regler som vil ramme prosessen der røkt laks herdes. 

FLYGEBLAD: «Stå opp for din rett til å spise laks!» lyder oppfordringen fra Mowi til medlemmene i EU-parlamentet. Foto: Manus Carlisle
FLYGEBLAD: «Stå opp for din rett til å spise laks!» lyder oppfordringen fra Mowi til medlemmene i EU-parlamentet. Foto: Manus Carlisle

Hvis de nye reglene trer i kraft, betyr det at herdingen må skje innenfor en tidsramme på 96 timer. En slik tidsgrense finnes ikke i dag. 

PSPR har kalt de nye reglene en stor trussel mot bransjen og advart mot at de vil gjøre røkt laks svært mye dyrere enn i dag. Konsekvensen kan ifølge PSPR bli masseoppsigelser og et brått kutt i produksjonen. 

I flygebladet som ble sendt til EU-parlamentet, formuleres det slik: «Laks vil bli et luksusprodukt igjen, tilgjengelig kun for noen privilegerte få.» 

– Dette er en svært viktig sak for videreforedlingsindustrien i en rekke europeiske land, som Polen og Danmark, og dermed viktig for oss som selskap og medlem av PSPR, sier Hjetland. 

Grønn skepsis

TV 2 ble først kjent med saken gjennom en melding på X (tidligere Twitter) fra Manus Carlisle. Han er parlamentarisk assistent for Grace O'Sullivan fra De grønne i Irland. 

O'Sullivan selv understreker at både bedrifter og andre samfunnsaktører er i sin fulle rett til å ta kontakt om saker som angår dem. 

– Men jeg er ikke sikker på om å sende flere hundre kilo med lakseprodukter er en spesielt effektiv måte å formidle budskapet på, sier O'Sullivan. 

Den irske parlamentarikeren tror det meste av laksen vil gå rett i søppelet. Selv tar hun aldri imot slike gaver fra lobbyister og ga derfor produktene videre til en matsentral i Brussel.

Fra en annen kilde i EU-parlamentet får TV 2 opplyst at noen av mottakerne også skal ha latt ansatte og praktikanter få laksen. 

O'Sullivan påpeker at oppdrettsbransjen nå må svare på alvorlige anklager om kartellvirksomhet i EU, noe som kommer på toppen av bekymringen som allerede fins knyttet til miljøkonsekvensene av produksjonen deres. 

– Jeg foreslår at de først forbedrer sin opptreden. Så kan vi sette oss ned over et fat røkt laks og snakke om EU-regler. 

NUMMER ÉN: Mowi er verdens største oppdrettsselskap. Dette bildet viser et Mowi-anlegg ved Aukrasanden. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NUMMER ÉN: Mowi er verdens største oppdrettsselskap. Dette bildet viser et Mowi-anlegg ved Aukrasanden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sjelden kost

TV 2 får bekreftet fra flere kilder i EU-parlamentet at denne typen gaver til de folkevalgte er sjeldne. 

Men er det et regelbrudd? Ikke nødvendigvis.

Ifølge artikkel 6 i EU-parlamentets etikkregelverk skal de folkevalgte takke nei til alle gaver som har en verdi på mer enn anslagsvis 150 euro. Gaver som er verdt mindre enn dette kan tas imot så lenge det kun er snakk om en høflig gest. 

Det er ikke kjent for TV 2 hva butikkprisen er på pakkene som ble sendt til Brussel. 

Mowi står for sin del fast på at forsendelsen er uproblematisk. 

– Pakkene ble godt mottatt, og dette er en helt normal og legitim måte å få fram sitt syn i en sak, skriver Hjetland. 

– Men det er åpenbart at noen er tjent med å lage støy av denne saken, avslutter han.