Læreren Daniel (25) langet ut mot Listhaug

HOLMLIA (TV 2): Publikum buet på justisminister Sylvi Listhaug under et folkemøte på Holmlia tirsdag kveld.

– La Sylvi Listhaug snakke ut, formante ordstyreren etter at statsråden ble avbrutt av buing under en hissig ordveksling på Holmlia sør i Oslo.

Bakgrunnen for møtet er flere alvorlige hendelser i bydelen den siste tiden. Onsdag i forrige uke ble en mann truffet av flere skudd på Holmlia, og det har de siste månedene vært flere voldshendelser i det samme området.

21. januar ble to menn i 20-årene knivstukket, og i begynnelsen av oktober ble en 21 år gammel mann skutt på Holmlia.

Mener bråkmakerne får all oppmerksomhet

Lærer Daniel Brekke Andersen (25) ved Holmlia skole tok et kraftig oppgjør med justisministeren da han fikk ordet under folkemøtet.

– Vi trenger et helhetlig apparat som støtter opp under engasjement og talent. Vi har aldri opplevd at talentene blir sett og ivaretatt fordi alt fokus er på de to-tre bråkmakerne som sitter og forstyrrer undervisningen mens talentene blir oversett. Vi trenger å løfte disse, sa Andersen, og fortsatte:

– Du sitter og nikker der, Sylvi, men du snakker om trygghet. Du er justisminister. Jeg vil si noe om ungdommene på skolen. Når jeg spør dem om de føler seg trygge på Holmlia, svarer de «ja, selvfølgelig». Ingen ting har skjedd meg her. Når jeg spør hva de er redde for, svarer de «hun statsråden som står der og snakker om mennesker som undermennesker, som lavere kaster, som gjør at jeg og familien føler oss utrygge», sa Andersen og ble avbrutt av applaus.

Ifølge læreren er det staten, Nav og barnevernet som blir utpekt som de store skurkene.

– Er det sånn det skal være? spurte den unge læreren.

– Nødt til å ha kontroll på innvandringen

Listhaug svarte at hun håper at Andersen som en god lærer opplyser elevene om at statsråden overhodet ikke snakker stygt om folk, men tar opp reelle problemstillinger når det kommer til integrering.

– Vi har en kjempeutfordring når det kommer til integrering, og det er derfor vi er nødt til å ha kontroll på innvandringen til Norge, sa Listhaug og høstet bu-rop fra forsamlingen.

– Den demoniseringen jeg hører om i enkelte miljøer mener jeg faktisk at lærere og andre i miljøet har et ansvar for å ta til motmæle mot.

Listhaug gjentok at naboland med høy konsentrasjon av innvandrere utviklingen gått i gal retning.

– I Norge har vi ikke den typen tilstander og vi har en mulighet til gjøre noe med det før det oppstår. Da må vi slutte å demonisere og tillegge andre meninger de ikke har og faktisk begynne å ta tak i situasjonen som er, og det er det jeg opplever skjer her nå.

Flere må jobbe sammen

Listhaug påpekte at politiet ikke kan gjøre jobben alene, og at et samarbeid må til mellom mange ulike instanser.

– Vi har bevilget 30 millioner kroner til politiet for å øke innsatsen i området. Det er både for forebygging og det å håndtere kriminelle gjenger, sier hun.

– Var det en tabbe å legge ned den lokale politiposten på Holmlia?

– Det må politiet redegjøre for. Jeg er ikke opptatt av poster. Jeg er opptatt av resultater, sier statsråden til NTB.

Før helgen ble det klart at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ville delta på møtet. Det kom i stand etter at Silje Kivle Andreassen, sogneprest i Holmlia kirke, før helgen sendte et åpent brev til politileder øst og Oslos byrådsleder.

– Skal være trygt

I brevet krever hun svar fra politikerne på hva de har tenkt å gjøre med en situasjon som gjør at folk ifølge Andreassen føler seg utrygge.

– Det skal være trygt å bo overalt i denne byen, sa Johansen i sitt innlegg til flere hundre fremmøtte i Holmlia flerbrukshall.

– Jeg skjønner at mange er frustrerte. Vold, gjengkriminalitet og narkosalg er helt uakseptabelt. Og det er helt uakseptabelt at det må komme til skyting før det reageres, sa han.

– Vi skal gjøre vår del. Vi har områdesatsingen, satsing på barnehager, aktivitetsskoler og fritidsklubber. Så må politiet bekjempe kriminaliteten og bryte opp gjengene, slik man har erfaring fra blant annet Groruddalen. Det er også viktig å si noe fint til dem som bryr seg og bor her, for det er et fantastisk område, sier byrådslederen til NTB.

31 pågrepet

Både Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og leder for enhet øst i oslopolitiet, John Roger Lund, deltok på møtet.

– Mye av volds- og narkotikakriminaliteten i Oslo sørøst knyttes til et kriminelt gjengmiljø med utspring her på Holmlia. Gjengen står for stor narkotikaomsetning og er kjent for å drive med vold og trusler, sa Lund.

Han viste til at over 20 dedikerte medarbeidere ble satt inn fra Oslo politidistrikt i november og desember.

– I denne perioden har vi pågrepet 31 personer, i tillegg til at det er beslaglagt marihuana, hasj og kokain og store pengebeløp. Jobben har vært gjort for å skaffe informasjon om kriminaliteten her ute.

Onsdag i forrige uke ble en mann truffet av flere skudd på Holmlia, og det har de siste månedene vært flere voldshendelser i det samme området.

21. januar ble to menn i 20-årene knivstukket, og i begynnelsen av oktober ble en 21 år gammel mann skutt på Holmlia.

– På tilliten løs

I sitt åpne brev viser sogneprest Andreassen til at skytingen sist onsdag skjedde ved 21-tiden, da mange av barna i området er på vei hjem fra aktiviteter.

– Vi kan ikke utsette barna våre for slik utrygghet – vi kan ikke ha det slik, skriver hun.

Også på Facebook- siden We love Holmlia gir lokale krefter uttrykk for uro og bekymring. De mener storsamfunnet mangler både evne og vilje til å bidra.

– Det går på tilliten løs, heter det.

Holmlia tilhører bydel Søndre Nordstrand sørøst i hovedstaden.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2