Kvinner risikerer mer trakassering i Forsvaret

Risikoen for at kvinner i Forsvaret blir seksuelt trakassert er tre ganger så stor som i andre yrker.

Det er en helse- og medarbeiderundersøkelse som avdekker tallene. Forsvaret konkluderer med at seksuell trakassering særlig forekommer overfor yngre kvinner, og at det er rapportert om en del alvorlige forhold.

Forsvaret har nå søkt hjelp hos forskere ved Universitetet i Bergen, og har satt av 1 million kroner til et prosjekt som starter til høsten. Målet er å avdekke årsaker til mobbing og seksuell trakassering og foreslå tiltak, skriver Dagsavisen.

Slengbemerkningen «feltmadrass» blir brukt mot kvinner i Forsvaret.

– En såkalt feltmadrass er jenter som blir oppfattet som løse på tråden. Personlig tror jeg ikke jenter velger et år i Forsvaret fordi det er mange gutter der. Det er bare en myte, sier Aurora Wulvik (20), som er landstillitsvalgt og sitter i vernepliktsrådet.

Ifølge undersøkelsen blir mer enn hver tiende unge kvinne i Forsvaret seksuelt trakassert.

Leder for Nettverk for kvinnelig befal, kommandørkaptein Patricia Flakstad, sier til Aftenposten at det er vanskelig å få bukt med problemet.

– Du har den skjeve kjønnsfordelingen. 92 prosent menn mot 8 prosent kvinner. Men det har også med modenhet å gjøre, og en forestilling man har om at Forsvaret skal være macho, sier hun.

Hovedverneombud Geir Arne Nordstrand er bekymret over resultatet fra undersøkelsen. Han tror det skjuler seg mørketall og at antallet som blir seksuelt trakassert kan være dobbelt så høyt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2