Kvinne i 40-årene dømt for rasisme
En kvinne er dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for en episode som skjedde ved Nodee Barcode 16. juli i fjor.
Til TV 2 opplyser kvinnens forsvarere at dommen vil bli anket til lagmannsretten.
27 år gamle Celine Song Mee Nilsen sto i kø utenfor Nodee i Oslo 16. juli i fjor, da hun ble oppmerksom på en kvinnelig gjest som skrek inne på restauranten.
– Hun skriker og skriker i ansiktet til en ansatt, som var av asiatisk opprinnelse, forklarte Song Mee Nilsen i retten.
Selv er hun adoptert fra Sør-Korea.
Situasjonen eskalerte da Nilsen blandet seg inn.
– Da hun sa «dere brakte korona til verden», så ropte jeg «hold kjeft, hvorfor er du så rasistisk?». Hun roper «hold kjeft du a, jævla kineser» og jeg husker bare at hun fortsatte å skrike mot meg, fortalte Nilsen i retten.
Ble dratt i bakken
På dette tidspunktet den julikvelden tok hun opp telefonen sin og begynte å filme det som skjedde. Videoen, som du kan se i sladdet versjon ovenfor, ble et sentralt bevis i rettsbehandlingen.
Nilsen ville konfrontere tiltalte om rasismen og fulgte etter henne. Etter en kort stund snudde tiltalte seg og hoppet på henne, dro henne i håret slik at hun gikk i bakken og stod over henne.

Både den ansatte på Nodee og Song Mee Nilsen var fornærmet i saken.
Kvinnen i 40-årene ble tiltalt for fem lovbrudd på totalt tre straffebud; hatefulle ytringer, hensynsløs atferd og vold.
I retten fortalte hun at hun innvandret til Norge fra Irak som barn, og at hun hadde en vanskelig oppvekst som følge av dette. Hun forklarte også at hun følte seg trakassert og forfulgt av Nilsen.
Kvinnen ble likevel dømt på alle punkter og må altså sone 21 dager i fengsel.
– Modig
I tillegg dømmes hun av Oslo tingrett til å betale 280.000 kroner til Nilsen, hvorav 250.000 er erstatning for tapt inntekt og 30.000 er oppreisning.
– Det Celine Nilsen gjorde på Nodee i fjor sommer, var modig, sier Nilsens advokat Jon Wessel-Aas til TV 2.

– Hun var vitne til aggressiv rasisme overfor ansatte på restauranten. Istedenfor å gjøre som de fleste dessverre gjør i slike situasjoner, sto Celine opp for de ansatte og konfronterte kvinnen verbalt. Det fikk sin pris for Celine, da kvinnen vendte rasismen mot Celine og dessuten gikk til fysisk angrep på henne, legger han til.
Han er glad for at politiet og påtalemyndighetene tok denne saken på alvor.
– Med denne dommen sier retten at jo, man skal kunne stå opp mot rasisme når man er vite til det, og rettsvesenet skal beskytte deg mot å selv bli utsatt for rasisme og vold når du tar ditt samfunnsansvar på vegne av andre, slik Celine gjorde. Det er bra, sier Wessel-Aas.
«Angrer på sine uttalelser»
De to forsvarerne til den domfelte kvinnen, skriver i en epost til TV 2 at kvinnen tar dommen svært tungt.
Advokat Kim Eilertsen, som forsvarte kvinnen i tingretten, skriver at kvinnen angrer på sine uttalelser, men at hun mener dommen baserer seg både på en uriktig forståelse av hva som skjedde den kvelden, og en uriktig lovanvendelse.
«Tingrettens vurdering av bevisene i saken er etter vår klients syn feil, og saken vil bli anket til lagmannsretten både på bevisbedømmelsen og lovanvendelsen», skriver advokat John Christian Elden, som er bedt om å representere kvinnen i ankesaken.
«En uttalelse som sies i affekt i en opphetet diskusjon er ikke nødvendigvis en straffbar uttalelse selv om språkbruken gjør referanser til etnisitet. Den konklusjonen kom også Riksadvokaten til nylig da en kjent komiker forsøkte å være morsom på byen», skriver han.