DEBATT: NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen måtte svare på en rekke spørsmål om Sophie Elise. Foto: NRK / Skjermdump.
DEBATT: NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen måtte svare på en rekke spørsmål om Sophie Elise. Foto: NRK / Skjermdump.

Kringkastingssjefen ble grillet av Solvang

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen måtte svare på «om å bli rundpult» var godt kringkaster-innhold.

Det mye omtalte og omdiskuterte Instagram-bildet til Sophie Elise Isachsen (28) har ført til tusenvis av klager til NRK.

Torsdag kveld er saken tema hos NRKs debatten. Sophie Elise er ansatt i NRK for å nå unge personer via podkasten hennes.

– Jeg liker innholdet når de fokuserer på ting som jeg vet er viktig i mange unges liv, som rus, psykiske problemer og rasisme. Da mener jeg det er godt allmennkringkastingsinnhold, sa Vibeke Fürst Haugen på Debatten.

– Også når de snakker om å bli rundpult? spurte programleder Fredrik Solvang.

SPURT UT: Foto: Vibeke Fürst Haugen måtte svare for seg.
SPURT UT: Foto: Vibeke Fürst Haugen måtte svare for seg.

– Det handler den også om. Vi har et tilbud som er veldig bredt. Dette er ikke noe folk må lytte til. Personlig så synes ikke jeg det er veldig godt innhold. Men det er ikke for meg, svarte hun.

Stilte ikke

Sophie Elise har blitt invitert med på Debatten, men ville ikke stille, informerte Solvang.

Under seansen sa kringkastingssjefen at de vil ta grep med Sophie Elise.

– Vil dere legge ned podkasten?

– Vi får se, vi får se. Helt oppriktig vet jeg ikke. Jeg synes det er for tidlig å si. Vi får komme tilbake til hvordan det kommer til å merkes, sa Fürst Haugen.

Samtale

I etterkant av Debatten utdyper Fürst Haugen til TV 2 at de vil ha en samtale med Sophie Elise « innen kort tid».

Samtalen skal dreie seg om Sophie Elises kommersielle samarbeid utenfor NRK.

– De økonomiske bindingene hun har og hennes kommersielle virksomhet, må vi se nærmere på fordi vi trenger å vite at det ikke er noen tvil rundt vår redaksjonelle uavhengighet.

Kringkastingssjefen sier videre at samtalen ikke vil gjelde den aktuelle situasjonen rundt Instagram-bildet.

– Det er jo ikke hun som holder den posen. Sophie Elise har så vidt jeg kan forstå, ikke gjort noe galt, sier hun og legger til:

– Det ene er innholdet i podkasten, den stemmen som Sophie Elise har. Så er det det som handler om bildet, som jeg mener vi har håndtert på en ordentlig måte. Og så er det Sophie Elises kommersielle virksomhet.

Tok kritikk

I forkant av Debatten tok kringkastingssjefen selvkritikk.

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen skriver i en ytring torsdag kveld at NRK skal snakke med Sophie Elise i nær fremtid å diskutere situasjonen.

– I tilfellet med Sophie Elise har vi ikke tatt godt nok innover oss hvor omfattende den kommersielle virksomheten er – og mer generelt hvor krevende det er å ha tilstrekkelig løpende kontroll opp mot presseetikken og våre interne retningslinjer, skriver Haugen i en ytring på NRK.

Omstridt bilde

Forrige søndag publiserte 28-åringen et bilde av seg selv og en annen influenser på Instagram. Bildet viser de to sammen foran et speil. Den andre influenseren holder en liten pose med hvitt innhold, som mange har tolket som narkotika.

«Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen», sto det i teksten under bildet. Posten ble slettet etter kort tid.