Krf-leder Knut Arild Hareide på Stortinget.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Krf-leder Knut Arild Hareide på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

KrF vil ta kontantstøtten fra innvandrerkvinner som ikke lærer norsk

KrF vil innføre krav om at innvandrerkvinner må lære seg norsk for å motta kontantstøtte.

Tiden er inne for å modernisere kontantstøtten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet, to dager før partiets årsmøte åpner i Trondheim.

– Vi stiller krav om at hvis du har bodd kortere tid enn tre år i Norge og ikke har gjennomført introduksjonsprogram og mottar kontantstøtte, må du ta språkopplæring. Men vi har en annen tenkning enn Arbeiderpartiet og SV som bare vil rive kontantstøtten vekk fra fattige familier i Norge, sier han til avisen, og utdyper:

– KrF sier til mødrene: Bare behold kontantstøtten, men dere må lære språk. Og mens dere tar språkopplæring, får dere gratis kjernetid i barnehagen. Men hvis de ikke er villige til det, får de heller ingen kontantstøtte.

Kontantstøtte gis til foreldre med barn mellom ett og to år og med adoptivbarn som ikke har begynt på skolen. Støtten gis maksimalt i 11 måneder, og barnet må ikke ha heltidsplass i barnehage med offentlig driftstilskudd.

Ordningen er omdiskutert, og det offentlige utvalget som i mars la fram sine konklusjoner etter å ha sett på støtten til barnefamilier, foreslo å fjerne den for å finansiere gratis barnehage til alle barn.

Flere politiske partier vil også fjerne, endre eller erstatte ordningen, blant annet Høyre, Venstre, Rødt, SV, Ap og Frp.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2