Krever straff for uansvarlige katteeiere

Tusenvis av katter lider en lang og smertefull død her i landet hvert år. Kattene dør på grunn av kulde, sykdom og matmangel. Nå krever dyrevernere at de som dumper pus blir straffet.

Bare i Bergen sørger frivillige for at over 1.000 husløse katter får et nytt hjem hvert år. Eksakte tall over hjemløse katter finnes ikke, men foreningen Kattens Vern i Bergen antar det dreier seg om rundt 100.000. Deres erfaring er at en hjemløs katt lever maksimalt to år. Kattunger født ute overlever sjelden.

– Problemet er eiere som ikke bryr seg. Unge katter, gjerne gravide, overlates til seg selv og pines, sier Rigmor Hagen i foreningen til Aftenposten.

Dyrebeskyttelsen Norge fant i fjor nytt hjem til 3.100 hjemløse katter over hele landet.

– Husløse katter er dyr som egentlig har en eier, men der eieren ikke bryr seg. Det dreier seg om omfattende dyremishandling, som politiet må etterforske og straffe, sier Hagen.

Kravet fra dyrevernerne er nå at alle katter, både husløse og de som har et hjem, merkes og steriliseres. Kun de som skal brukes i avl bør slippe.

– Og katteeiere må stilles til ansvar om de dumper sitt husdyr, eller lar den lide på andre måter, sier leder Siri Martinsen i NOAH.

Huskatten er blant de dyr det finnes flest av i Norge, men som det er forsket minst på. Et anslag fra professor Bjarne Braastad ved Universitetet for miljø og biovitenskap viser at det er rundt 500.000 huskatter her i landet. I tillegg kommer de hjemløse kattene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2