– Kraftig bom fra Norges Bank
Norges Bank forventet en prisvekst på seks prosent, men den endte på 6,7. Økonomene tror ikke folk skal håpe på et rentekutt i nærmeste framtid.

– Det var ganske mye over prognosen fra Norges Bank, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.
Fredag la Statistisk sentralbyrå fram tall på hvor mye prisene har steget siden mai i fjor.
Det var mye høyere enn det Norges Bank hadde sett for seg, som hadde en prognose på 6 prosent.
Selv ventet Olsen en prisvekst på 6,5 prosent, forteller han.

– Det var nok en kraftig bom fra Norges Bank. Det er nesten et mønster her nå. I hver eneste prognose de har lagt, så har prisveksten blitt høyere enn de trodde, sier Olsen.
Norges Bank har en større jobb med å få ned inflasjonen enn det de har lagt til grunn, tror Olsen.
Det er lenge siden Norge har hatt så høy prisvekst som vi har nå. Når prisene først har begynt å stige, er det vanskelig å få dem ned igjen, forklarer Olsen.
– Høy prisvekst avler høy prisvekst. Når prisveksten først kommer, er det lettere å sette opp prisene fordi folk blir vant til det.
– Bekymringsverdig
Matvareprisene alene dro prisveksten kraftig opp. Prisene på matvarer alene er 13,2 prosent høyere sammenlignet med mai i fjor. Vi må tilbake til 80-tallet for å finne en høyere tolvmånedersendring på matvarer.
– Det som er bekymringsverdig er at matvareprisene har tatt seg opp såpas mye. Det er ikke vanlig at matvarepriser stiger så mye på denne tiden, sier seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard.

En forklaring på dette kan være den ventede prisøkningen på matvarer i februar i år. Den ble ikke så sterk som forventet, da Kiwi fintet ut konkurrentene ved å ikke heve prisene.
– Kanskje kommer den litt uvanlige veksten på matvarer de siste månedene av at prisøkningene heller har blitt spredt ut i tid gjennom våren, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Rentekutt lar vente på seg
Den sterke prisveksten er nok en nedslående nyhet for renta, som fra før har blitt satt opp mange ganger.
– Inflasjonstallene setter ytterligere press på Norges Bank og vi kan fort se en rentetopp på 4 prosent. Vi vil heller ikke se noe kutt før om nærmere to år sier Midtgaard.
Også Olsen ser for seg at renta kan havne på 4 prosent, eller mer.
– Vi har tidligere sagt at vi tror rentetoppen blir 4 prosent, men nå begynner vi å tenke at det kan bli mer.
– Jo høyere prisvekst, jo mer må Norges Bank sette opp renta. Jeg tror ikke man skal håpe at det blir et raskt rentekutt.
DNB Markets venter seg faktisk en dobbel renteheving i juni. Til E24 sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, at hun mener det kan være riktig å øke tempo i rentehevingene.