Korps kastet ut fra barnetoget

Rett før de skulle spille for kongefamilien ble et studentorkester som bistår Slemdal skole i 17. mai-toget kastet ut fra barnetoget av politiet.

KASTET UT: 17. mai-toget ble ikke helt som planlagt for studentorkesteret Christiania Blåseensemble. Foto: Privat
KASTET UT: 17. mai-toget ble ikke helt som planlagt for studentorkesteret Christiania Blåseensemble. Foto: Privat

17. mai-toget ble ikke helt som planlagt for studentorkesteret Christiania Blåseensemble, som i flere år har gått i toget sammen med Slemdal skole, som ikke har et eget korps. Skolen fyller 100 år i år og gikk som nummer to i toget.

– Vi startet turen som vanlig fra Akershus festning, og gikk oppover Karl Johans gate. Cirka 30 meter fra Slottsplassen ble vi stoppet av politiet og fikk beskjed om at vi ikke fikk lov til å gå videre, sier en oppgitt orkesterets styreleder, Karen Elise Blekkan Fridtjofsen, til TV 2.

REAGERER: Orkesterets styreleder, Karen Elise Blekkan Fridtjofsen. Foto: TV 2
REAGERER: Orkesterets styreleder, Karen Elise Blekkan Fridtjofsen. Foto: TV 2

Mens de gikk i toget fikk orkesteret spørsmål fra politiet om de tilhørte en skole, noe politiet sier representanter fra orkesteret svarte «nei» på.

– De sa de ikke hadde tilknytning til en skole i toget, og da ble de bedt om å gå ut, forteller operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til TV 2.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Ydmykende

Orkesterlederen er ikke imponert over politiets beslutning.

– Det er ydmykende, det var veldig synlig for kongefamilien og de som stod foran der. Det å bli geleidet ut av toget når vi er så nære å få oppleve noe som er så stort, det ødela litt av dagen for mange av oss.

Styremedlem i orkesteret, Cecilie Welde, forteller til TV 2 at de var midt i favorittmarsjen da det oppsto full forvirring i gruppen.

– Vi ble geleidet ut mens vi fortsatte å spille litt. Men da vi var ferdige brøt det ut full frustrasjon. Ingen forsto noen ting, og personlig begynte tårene å presse på. Vi ble veldig, veldig skuffet.

Welde forteller at hun, som kommer fra et lite sted, hadde gledet seg til å oppleve å spille på Slottsplassen og for kongefamilien.

– Mange har drømt om dette siden de begynte i korps, liksom. Det var veldig skuffende og jeg ble veldig, veldig lei meg. Jeg forstår ikke hva vi har gjort feil, egentlig.

SVÆRT SKUFFET: Styremedlem i orkesteret, Cecilie Welde. Foto: TV 2
SVÆRT SKUFFET: Styremedlem i orkesteret, Cecilie Welde. Foto: TV 2

– Løp og snakket med politiet

Rektor ved Slemdal skole, Vegard Tversland Kjesbu, sier at skolens folk prøvde å snakke med politiet på stedet da de oppdaget hva som var i ferd med å skje.

– Jeg løp ned og snakket med en politimann som sa at orkesteret skulle ut. Jeg sa at det er mitt orkester. Han spurte om jeg var sikker på det. Og jeg svarte «ja, dette orkesteret må du få inn igjen». Han sa nei, det må vi snakke om etterpå. Han anerkjente ikke meg verken som rektor eller togleder. Jeg måtte bare gi meg og få resten av skolen til å koble på flaggborgen, sier Kjesbu til TV 2.

Rektoren mener politiet burde sjekket opp saken bedre før de besluttet å kaste orkesteret ut fra toget.

– De kunne funnet togleder først og spurt om dette orkesteret var vårt, det gjorde de ikke.

– For sent

Operasjonsleder Grøttum sier at bakgrunnen for at orkesteret fikk spørsmål om de hørte til en skole i toget, er at det er en del av politiets arbeid med å opprettholde sikkerheten på nasjonaldagen i hovedstaden.

– Her var det snakk om voksne mennesker, ikke et skolekorps eller et janitsjarkorps eller typiske korps som går i toget. Og det var med i vurderingen til de postene vi har rundt toget, sier operasjonslederen.

Videre forteller Grøttum at misforståelsen ble oppdaget etter kort tid, men at toget da var gått, bokstavelig talt.

– Underveis kom det en rektor til og sa at de tilhørte skolen, men det var litt sent. Vi fikk ikke endret på det, toget går jo videre og det er mye logistikk og masse sperringer, så da måtte de bare tas ut.

Operasjonslederen holder fast ved at politiet gjorde riktig beslutning ut ifra omstendighetene.

– Vi har hele tiden basert oss på det korpset sa til oss. Som sagt, hvis man spør «hører du til en skole» og vi får nei til svar, så må vi forholde oss til det. Hadde de svart ja og forklart tilknytningen til Slemdal skole, så kunne vi jo snakket med skolen, men det gjorde de ikke og derfor agerte vi som vi gjorde.

– Og så er det alltids sånn at man i ettertid ser at det kommer frem andre opplysninger, men vi tar beslutningene våre der vi står og med den informasjonen vi har, sier Grøttum.

Ser på saken

Leder for 17. mai-komiteen i Oslo, Anna Dåsnes, sier til TV 2 at de nå jobber med å få oversikt over hva som egentlig skjedde.

– Jeg er veldig lei meg for at det skjedde, det skal ikke skje.

SJEKKER OPP: Anna Dåsnes, leder for 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2
SJEKKER OPP: Anna Dåsnes, leder for 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Aleksander Myklebust / TV 2

Komiteen prøver å nøste opp i hva som gikk galt, og er blant annet i kontakt med politiet. Enn så lenge er det for tidlig å konkludere, sier Dåsnes.

– Det er litt tidlig for meg å si det nå. Det ser ut som en misforståelse, basert på det som har skjedd og det vi har fått fortalt av rektor ved Slemdal skole.

Dåsnes synes det er synd om noen føler at dagen deres ble ødelagt av dette. Videre er hun klar på at det er fullt lov å være innleid korps, som orkesteret var i dette tilfellet.

– Det er lov å ha innleid korps, vi er priset at andre korps har lyst til å gå i barnetoget, og vi er veldig takknemlige for at det mange korps som kan stille opp for skoler som ikke har korps.

Likevel sier lederen av 17. mai-komiteen at det er et problem at folk sniker seg inn i toget.

– Det er mange korps som ikke skal være i toget som prøver å komme seg inn i det. Men jeg kjenner ikke til at akkurat dette har skjedd før.