Kong Harald om Durek Verrett: – Det er en kulturkollisjon

Kongen og Dronningen er for tiden på turne i Møre og Romsdal. Under et pressetreff kommenterte Kongen for første gang sjaman Durek.

Kongeparet har frem til nå vært tause om deres nye svigersønn, Durek Verrett. I løpet av de tre årene Verrett og prinsesse Märtha Louise har vært kjærester, har det til tider stormet rundt paret.

Senest i sommer skapte Verrett flere overskrifter. Blant annet sa han at han var utsatt for rasisme og drapstrusler etter forlovelsen med prinsesse Märtha Louise.

Kongen og Dronningen har et klart svar på hva de mener dette skyldes.

– Jeg tror det er kulturkollisjonen vi nå merker, sa Kong Harald.

– Jeg tror det er veldig forskjellig å være i Amerika og være i Norge, føyet Dronning Sonja til.

Prisgir helsevesenet

Verrett er også kjent som sjaman Durek, som også har skapt kontroverser flere ganger. Kongen forteller på pressekonferansen at selv Verrett har nytt godt av det norske helsesystemet.

– Nå er jeg så heldig eller uheldig at jeg nylig har vært syk. Da kom jeg borti helsevesenet og jeg vil bare si at det er veldig bra at vi har et slikt helsesystem som vi har i Norge. Og selv Durek Verrett har nytt godt av det, sa Kongen.

– Og prisgir det, legger Dronning Sonja til.

– Vet ikke hva han har opplevd

På spørsmål om hvordan Kongen opplever at Verrett har blitt tatt imot av det norske folk, svarer Kongen at han ikke kan vite det.

– Jeg er jo ikke Durek, så jeg vet ikke hva han har opplevd. Men det er ingen tvil om at i kriker og kroker er det folk som driver med slikt, sa Kongen.

– Så han merker det nok, sammen med andre som ikke er etnisk norsk her i landet.

– Et tydelig signal

Kongehusekspert i Se & Hør, Caroline Vagle, mener det er positivt at kongen og dronningen tar bladet fra munnen og forteller hva de tenker om datterens forlovede.

– Det var bra at kongeparet endelig har kommentert kontroversene rundt Durek. Jeg tror mange har stilt spørsmål ved hvor de står i denne debatten, sier Vagle.

Kongehuseksperten mener kong Haralds uttalelser gir et klart signal.

– Kongen gir et tydelig signal om at det ikke er alt de er enige om. Men det virker også som de er opptatt av å prøve å forstå Durek. Jeg tror at de forventet at det skulle komme spørsmål, og de har nok tenkt nøye gjennom hva de skulle si.