Kong Harald: – En følelse av å komme hjem

Sola strålte da kongeparet innledet sin tre dager lange visitt i Vestfold fylke. Kongen sa det føltes mer som å komme hjem enn på besøk.

Fylkesturen, som ifølge kong Harald er et av høydepunktene i den rojale kalenderen, startet i Sande lengst nord i fylket. Som det sømmer seg en seilerkonge på tur i et område med sterke maritime tradisjoner, ankom kong Harald og dronning Sonja sjøveien. En liten armada fulgte kongeskipet Norge da det stevnet inn i Sandebukta.

Fest på brygga

Havnesjef Knut Johansen tok imot på brygga, slik tradisjonen er når de kongelige ankommer i båt. På brygga sto også skolebarna Mina Oddvik og Erik Eyolf Wilthil med de første av trolig mange blomsterbuketter som skal overleveres de neste dagene. Fylkesmann Erling Lae, politimester Christine Fossen og ordfører Karl Einar Haslestad ønsket velkommen til kongehusets første offisielle besøk i Sande.

Nordre Jarlsberg brygge var pyntet til fest, og festen startet så fort gjestene var kommet i land. På området som tidligere huset Sande Paper Mill, er lukten av cellulose borte, og i luften ligger et hint om en helt annen aktivitet.

Det gamle fabrikkområdet skal bygges ut med småbåthavn, hotell og opptil 1.600 boliger. Der ventet flere hundre flaggviftende hurraropende innbyggere. Til og med et lite barnetog med faner var på plass.

– Vårt eget sommerparadis

Første post på turprogrammet var et besøk på Det store gule huset, der mange av Sandes frivillige organisasjoner er samlet. Deretter kjørte de kongelige inn til et Sande sentrum som var pyntet i rene 17. mai-stasen med flagg fra alle balkonger.

– Årets tur er litt spesiell, ettersom vi mer har en følelse av å komme hjem enn å reise ut på tur. Dronningen har tilbrakt sin barndoms somrer i Vestfold, og her har vi vårt eget sommerparadis. Herfra har vi mange gode minner, og hit vender vi tilbake så ofte vi kan, sa kongen i sin tale på folkefesten på torget i Sande, et sted han mener er en god representant for «det attraktive Vestfold».

Fra Sande fortsetter den kongelige ferden i retning nabokommunen Re, et navn som kanskje er mest kjent for de historieinteresserte. På Re sto to viktige slag i den såkalte borgerkrigstiden på 1100-tallet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2