Kommisjonen: – Anmodningen er høyst uvanlig

Aldri tidligere har Gjenopptakelseskommisjonen fått en anmodning om å åpne en av sine egne, avsluttede saker. Anmodningen er så spesiell at den må behandles i plenum.

Leder Helen Sæter i Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker kan ikke svare på om anmodningen fra Riksadvokaten skal tas til følge eller ikke. Riksadvokaten ber ikke om en gjenopptakelse av straffesaken mot Arne Treholt, men om at kommisjonen gjenåpner sin tidligere sak fra 2008 og tar de nye opplysningene om pengebeviset med i betraktningen.

– Dette er spesielt. Kommisjonen har ikke fått noen lignende anmodning tidligere. Derfor må hele kommisjonen sammen behandle anmodningen, sier Sæter til NTB.

Kommisjonen samles torsdag og fredag. Sæter regner derfor med å kunne svare Riksadvokaten i løpet av uka, etter å ha innhentet synspunktene til advokat Harald Stabell og Arne Treholt selv.

En ytterligere kompliserende faktor er at det i 2008 forelå en konkret begjæring om gjenopptakelse. Kommisjonen må trolig ta stilling til om denne begjæringen fortsatt står ved lag ved en gjenåpning. I så fall kan konklusjonen på en eventuell gransking av pengebeviset bli en anbefaling om gjenopptakelse av straffesaken – eller det motsatte. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2