– Klarer ikke å utnytte donorpotensialet

Til tross for økt oppmerksomhet – blant annet gjennom sosiale medier – har tallet på organdonasjoner ikke gått opp det siste året.

Norge er blant de beste i Europa, med 21 donasjoner per 1 million innbyggere. Men vi kan bli bedre, mener Stiftelsen Organdonasjon.

– Det er riktig at Norges befolkning er meget positive når de blir spurt om sin holdning til organdonasjon. Likevel klarer vi ikke å utnytte donorpotensialet, sier stiftelsens daglige leder, Hege Lundin Kuhle.

I 2010 var det 102 donasjoner, akkurat det samme som i 2009.

– Når vi vet at 2010 var det året organdonasjon ble et av de største temaene i sosiale medier, burde man også forventet en økning i antall donasjoner, sier Lundin Kuhle.

Stiftelsen Organdonasjons side på Facebook fikk i løpet av fjoråret drøyt 180.000 tilhengere. Denne uka ble også donor-applikasjoner for iPhone og Android-telefoner lansert, og på få dager var de lastet ned 6.000 ganger, opplyser stiftelsen.

Ifølge Hege Lundin Kuhle ligger utfordringen på sykehusene.

– Det hjelper lite med en positiv holdning til donasjon hvis det ikke blir et godt møte med sykehuset den dagen det virkelig gjelder. Det finnes ingen obligatorisk opplæring av donorpersonell på sykehusene, poengterer hun. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2