TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) setter inn tiltak for å minske konsekvensene av den nye virusvarianten Omikron. Foto: Martin Leigland / TV 2
TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) setter inn tiltak for å minske konsekvensene av den nye virusvarianten Omikron. Foto: Martin Leigland / TV 2

Kjerkol: – For å begrense spredningen innfører vi en rekke offensive tiltak

For å bremse spredningen av den nye omikronvarianten, innfører regjeringen nye tiltak.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten.

– Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier Kjerkol i en pressemelding.

Alle de nye tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.

Dette er tiltakene

  • Isolasjonstiden forlenges til syv dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i ti dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag syv før avslutning av karantene.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Lav tiltaksbyrde

De nye tiltakene er i tråd med anbefaling til Helsedirektoratet og FHI.

FHI skriver i anbefalingen at erfaringen med deltavarianten i Europa var at den ble dominerende omtrent samtidig til tross for ulike tiltak i landene. FHI har derfor anbefalt enkle tiltak med lav tiltaksbyrde for å forsinke introduksjon av omikron.

– Siden omikronvarianten nå ikke påvirker epidemien her hjemme, kan vi vente med å foreslå nye generelle tiltak til vi vet mer om variantens egenskaper, sier overlege Preben Aavitsland til TV 2.

Tidligere mandag sa helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at han tror nordmenn må belage seg på flere tiltak når Omikron blir bekreftet i Norge.

– Jeg tror det er sannsynlig at dette kan påvirke hverdagen vår. Det blir mindre normalt enn de vi har planlagt for, sier Guldvog til TV 2.

Oppfordrer til vaksinasjon

Tiltakene som innføres mandag, kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.