Kina løfter verdens børser

Helgens meldinger om at Kinas sentralbank vil ha en mer fleksibel vurdering av landets valuta ga et løft til verdens børser mandag. I Oslo endte hovedindeksen opp 2,04 prosent på 369,24 poeng.

Kina løfter verdens børser

Det startet natt til mandag i Asia og fortsatte i Europa. Noen få timer etter åpningen mandag ettermiddag norsk tid lå også de viktigste amerikanske indeksene på plussiden.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 2,04 prosent til 369,24 poeng etter en relativt beskjeden omsetning på 5,5 milliarder kroner. Alle selskaper med eksportprofil og tilknytning til olje viste en klar positiv utvikling, men oppgangen var likevel innenfor rammen av 3 prosent for de store og tunge selskapene.

Norsk Hydro steg 3,12 prosent, Statoil bare 1,52 prosent. SeaDrill, Frontline, Golden Ocean Group og Aker Solutions gikk alle opp med mellom 2,5 og 3 prosent. Selv Rec viste en oppgang på 1,59 prosent i dette «oljemiljøet», men oppgangen var ikke sterk nok til at hovedeieren, Orkla, ble med oppover. Orkla måtte som eneste store selskap registrere en nedgang på 0,48 prosent.

Dagens selskap ble likevel seismikkmyggen Electromagnetic Geo Service EMGS.

Etter lørdagens melding om en kjempekontrakt steg selskapet i løpet av dagen med 127 prosent. Preget av suksessen kunngjorde selskapet like etter børsslutt at det vil gjennomføre en rettet emisjon på 30 millioner aksjer.

Emisjonen skal styrke selskapets finansielle stilling og gjøre det lettere å gjennomføre den store kontrakten som ble inngått sist lørdag.

Hvordan markedet vil reagere utover dagen tirsdag gjenstår å se. Det er også åpnet for en såkalt reparasjonsemisjon for aksjonærer som ikke deltar i den første emisjonen.

Aksjen sluttet på kr 8,08. Da selskapet ble introdusert på Oslo Børs i 2007 lå kursen på 140 kroner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2