MARKERTE STØTTE: Det iranske landslaget nektet å synge nasjonalsangen i forkant av kampen mot England. Foto: Mike Egerton
MARKERTE STØTTE: Det iranske landslaget nektet å synge nasjonalsangen i forkant av kampen mot England. Foto: Mike Egerton

Iranere krever sterkere markering fra landslaget

Dersom de iranske landslagspillerne skal vinne folket, må de markere mye sterkere enn å la vær å synge nasjonalsangen, mener organisasjonen Iran Human Rights.

Det iranske landslaget gjorde seg bemerket da de lot være å synge nasjonalsangen før kampen mot England sist mandag.

Markeringen sto i sterk kontrast til det engelske landslaget som i siste liten bøyde seg for press fra FIFA og droppet å bære det regnbuefargede kapteinsbindet.

Men mange Iranere er kritiske og mener landslaget er med å legitimere regimet i Teheran. De krever enda sterkere markeringer i de neste to VM kampene.

Risikerer livet

Organisasjonen Iran Human Rights (IHR) har hovedsete i Oslo og følger situasjonen i Iran tett. I løpet av de siste tre månedene har de dokumentert over 400 drepte demonstranter. 50 av disse er barn. Over 17 000 er arrestert.

Fremst blant demonstrantene er iranske kvinner som risikerer livet ved å kaste hodeplaggene sine i offentlighet, forteller IHR leder Mahmood Amiry-Moghaddam.

Sprer seg: Demonstrasjonene har spredd seg til hele Iran. Over 400 personer er døde etter sammenstøtt med sikkerhetsstyrker. Foto: WANA NEWS AGENCY
Sprer seg: Demonstrasjonene har spredd seg til hele Iran. Over 400 personer er døde etter sammenstøtt med sikkerhetsstyrker. Foto: WANA NEWS AGENCY

– Mange ble skuffet da landslaget besøkte president Ebrahim Raisi i presidentpalasset to uker før VM. Dette skjedde samtidig som at regimet arresterte og drepte hundrevis av demonstranter rundt om i landet. Derfor var det mange som jublet da England scoret 3-0 målet sist mandag. De jubler mot regimet, sier IHR-lederen.

Det siste året har en rekke idrettsprofiler blitt arrestert for å støtte demonstrasjonene. En rekke kvinnelige utøvere har rømt landet i frykt for sitt eget liv.

– Nylig ble hele det iranske kvinnehåndball-laget satt i arrest fordi de tok et lagbilde uten hodeplagg. Denne uka gjorde det iranske kvinnelaget i basketball det samme, sier Amiry-Moghaddam og fortsetter:

– I forhold til hva demonstrantene i Iran risikerer er det ikke særlig modig å la vær å synge nasjonalsangen. Dette er høyprofilerte fotballspillere med millioner av følgere på sosiale medier. De risikerer lite eller ingen straff.

PÅ TWITTER: Denne uka delte det iranske kvinnelandslaget i basketball et lagbilde uten hijab.
PÅ TWITTER: Denne uka delte det iranske kvinnelandslaget i basketball et lagbilde uten hijab.

En enestående sjanse

IHR-lederen mener at Irans landslag har en enestående sjanse de neste to kampene. Bak ham står millioner av iranere som krever markeringer som er enda mer tydelige.

– Landslaget kan snu det hele. Dette er sjansen de har til å gi tilbake til millioner av iranere som har fulgt dem i årevis. Hvis de markerte med for eksempel å legge seg ned under kampen ville regimemotstanden i Iran eksplodert, sier Amiry-Moghaddam.

Er det sannsynlig?

– Dette er jo iranere med familie og venner i hjemlandet. De føler på dette de også.

Vippepunkt

Demonstrasjonene i Iran har i løpet av tre måneder spredd seg til hele landet. Den siste uka har det vært opptøyer blant kurdere nord i landet.

Bare den siste uka har iranske sikkerhetsstyrker skutt og drept 50 kurdere. Dette har ført til at FNs råd for menneskerettigheter i dag har avholdt sin aller første spesialsesjon der situasjonen i Iran ble tatt opp.

Rådet uttrykker sterk bekymring for at regimet i Iran kommer til å eskalere volden mot demonstrantene. Og det på en helt annen skala enn tidligere, sa FNs høykomisær Volker Turk.

– En fullskala menneskerettskrise er under vei i Iran. Vi kaller på Iran til å stanse volden umiddelbart, sa Turk under møtet.

IHR-leder Mahmood Amiry-Moghaddam mener situasjonen i Iran nå er på et vippepunkt. Han tror uansett at prestestyret i Irans dager er talte.

– Det vi ser nå er en revolusjon. En revolusjon for å fremme menneskerettigheter til en hel gruppe mennesker som har vært undertrykt i 43 år. Dette lar seg ikke stoppe, det er bare et spørsmål om tid.