Ingen norske husker lommelyktdrapet

Graderte dokumenter som nylig er lekket av WikiLeaks, omtaler hvordan norske soldater skal ha drept en afghaner. Forsvaret har ikke klart å finne noen som kjenner til episoden.

29. november i fjor skal norske soldater ha skutt og drept enn mann som hadde noe som ble oppfattet som en farlig gjenstand i hånden. I ettertid kom det fram at det mannen holdt var en lommelykt.

- Jeg stusset da jeg leste om dette. Jeg kunne ikke huske denne episoden. Derfor tok jeg kontakt med han som var nestkommanderende i den aktuelle avdelingen i Afghanistan. Han kan heller ikke huske dette. Vi har snakket med flere nå og ikke truffet på noen som kjenner til episoden. Det er litt spesielt, sier fungerende kommunikasjonssjef John Espen Lien i Forsvaret til NTB.

Dokumentene er å finne blant mer enn 91.000 graderte rapporter som dokumenterer krigen i Afghanistan. De ble natt til mandag publisert på WikiLeaks, et internasjonalt nettsted som har som formål å skaffe fram sensitiv informasjon i viktige saker uten å røpe kildene.

- Rent teoretisk er det nok mulig å plante falske rapporter. Men hvorfor plante dem i et materiale som er så omfattende som dette? Vi trekker ingen konklusjoner i denne saken før vi har undersøkt grundigere og snakket med flere, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2