Ingen kinesisk harmoni for norsk orkester

Den lenge planlagte turneen i Kina til våren blir ikke gjennomført på grunn av diplomatiske unoter, konstaterer Bergen Filharmoniske Orkester (BFO).

– Vi måtte bare kaste inn håndkleet. Vi fikk aldri den offisielle kinesiske invitasjonen vi trengte. Da ble usikkerheten rundt turneen for stor, og dermed fikk vi heller ikke den finansieringen vi trengte, sier administrerende direktør Bernt Bauge i BFO til Bergens Tidende.

BFO skulle bruke 6,4 millioner kroner på prosjektet. Fire konserter var planlagt mellom 6. og 13. mai neste år i Dalian, Beijing, Shanghai og Tianjin. Turneen skulle organiseres i samarbeid med Bergen Næringsråd og Business Region Bergen. Planen var å kombinere en orkesterturné og delegasjonsreise som skulle åpne dører i det store og viktige kinesiske markedet.

Bauge beklager inderlig at orkesteret ikke får vist seg fram for et kinesisk publikum, og at kineserne nå ikke får høre Edvard Grieg.

– Jeg er kjempelei meg for dette. Vi skulle spille på to av Kinas beste konsertscener, og ville fått en fot innenfor et marked for klassisk musikk som er sterkt økende. Konsertserien i Shanghai skulle skje sammen med de aller fremste orkestrene i verden. Det ville vært flott å få presentert BFO i den sammenhengen, sier Bauge.

Kinesernes kalde skulder skyldes ifølge avisen landets anstrengte forhold til Norge etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris for to år siden. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2